Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Căldura bucureştenilor, motiv de contre Guvern-CGMB: 'Ponta minte'

calorifer

Soarta încălzirii bucureştenilor în timpul iernii poate depinde de o fuziune între ELCEN şi RADET, societatea care produce, respectiv cea care distribuie agentul termic. Un prin pas trebuie făcut de Guvern, care trebuie să transfere Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) din proprietatea statului în cea a Municipiului Bucureşti, a declarat miercuri consilierul municipal PNL Mircea Raicu.

''Ponta minte atunci când spune că fuziunea dintre RADET şi ELCEN stă într-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Adevărul este că Guvernul prin Ministerul Energiei trebuie să transfere ELCEN din proprietatea statului în cea a Municipiului Bucureşti'', a spus Raicu, potrivit Agerpres.

El a spus că CGMB a adoptat încă din 2013, printr-o hotărâre de Consiliu, memorandumul privind trecerea ELCEN la Municipiul Bucureşti. 

''Această solicitare avea menirea de a corecta o greşeală istorică a guvernelor PSD de după anii '90 şi de a întregi sistemul de încălzire al oraşului. Atunci, Guvernul, în mod greşit, a lăsat în patrimoniul unor companii CET-uri care făceau parte din sistemele de încălzire ale oraşelor. Multe dintre aceste companii au fost vândute apoi împreună cu CET-urile, iar oraşele au rămas fără sisteme centralizate de încălzire. Ponta trebuie să înţeleagă că nu poate să se joace cu sănătatea unui oraş de 2,8 milioane de locuitori, dintre care 1,7 milioane depind de acest sistem de încălzire'', a menţionat Mircea Raicu, potrivit sursei citate.

Potrivit acestuia, prăbuşirea RADET va atrage şi prăbuşirea ELCEN. "Solicităm în numele bucureştenilor primului-ministru Victor Ponta să sprijine finalizarea acestei fuziuni ca singura soluţie a unui dezastru social şi de mediu în Bucureşti", a declarat Mircea Raicu. 

La rândul său, consilierul municipal PNL Richard Radu a spus că era imperios necesar ca înaintea venirii anotimpului friguros regia de termoficare să aibă fondurile necesare pentru a intra în reparaţii. 

"Aceste reparaţii trebuiau executate de peste vară, dar neavând o administraţie locală responsabilă aceste reparaţii nu au fost efectuate. Fondurile, deşi au existat, au fost aprobate de Consiliul General. Primarul nu a deblocat sumele către RADET. Rectificarea bugetară, care dorim să aibă loc la începutul lunii octombrie sau cel mai târziu în a doua decadă a lunii octombrie, va cuprinde şi o mărire de buget referitor la regia de termoficare", a spus Richard Radu. 

În altă ordine de idei, el a afirmat că arestarea lui Sorin Oprescu a scos la iveală o serie de deficienţe majore în ceea ce priveşte Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. 

''În ceea ce priveşte ambulatoriul integrat al Spitalului de copii 'Victor Gomoiu', deşi se dorea a fi una dintre cele mai mari şi moderne facilităţi medicale pentru copii din România, a fost proiectat fără utilităţile de apă, fără cele de canal, energie electrică şi cea de gaze. Acest proiect cu valoare de peste 6 milioane de lei va pierde finanţarea externă nerambursabilă de 4,5 milioane de lei dacă până pe 31 iunie 2016 unitatea medicală nu va fi dată în folosinţă cu utilităţile adecvate. I-am cerut primarului interimar al Capitalei demiterea directorului Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale, Bogdan Gângura. Acest lucru s-a şi întâmplat'', a adăugat Richard Radu. 

Guvernul poate acorda sprijin pentru asigurarea agentului termic în Capitală, dar soluţia la această problemă o reprezintă o decizie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti legată de RADET, a declarat marţi premierul Victor Ponta. 

"Eu ştiu foarte bine care este situaţia, şi în Bucureşti, şi în restul ţării. Ca în fiecare an, noi putem să sprijinim, însă soluţia este o decizie a Consiliului General. O să mă văd şi cu primarul interimar (n.r. - al Capitalei). Nu ştiu exact care sunt majorităţile acolo, cum funcţionează, dar, categoric, trebuie o soluţie radicală, pe care Consiliul General, din motive strict politice, că nu era decizia primarului şi nu este nici acum decizia primarului, ci a Consiliului General, trebuie să o ia, legată de RADET", a afirmat Ponta, la Palatul Parlamentului. 

El a adăugat că au existat mai multe proiecte - şi de fuziune între ELCEN şi RADET, şi de sprijin din partea Guvernului -, dar decizia este a CGMB. 

ELCEN are datorii de 548 de milioane de lei către patru furnizori de gaze, a declarat, marţi, directorul general al companiei, Ovidiu Nicolaescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.