Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu a schimbat taberele și îl susține pe Klaus Iohannis în conflictul cu Viorica Dăncilă: 'Ea refuză să o vadă, dar o obligă Curtea'

www.mediafax.ro
Tariceanu Iohannis

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că decizia CCR îl obligă pe Klaus Iohannis să numească miniștri interimari, nu miniștri plini pe posturile vacantate după ieșirea ALDE de la guvernare. Liderul ALDE a precizat că e o situație pe care Viorica Dăncilă refuză să o vadă, însă acum o obligă Curtea, anunță MEDIAFAX.

„Președintele este obligat să numească interimari, nu numirile definitive pe posturile rămase libere ca urmare a plecării membrilor ALDE. Este aceeași situație pe care doamna prim-ministru refuză să o vadă, dar o obligă Curtea Constituțională”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, la Parlament.

Acesta a adăugat că șeful Executivului nu va reuși să refacă majoritatea în Parlament.

„Nu cred că Viorica Dăncilă va reuși să refacă majoritatea. Sigur că va încerca, face aceeași încercare și la PRO România, și la PNL, peste tot, dar nu știu cine vrea să se ducă într-o construcție care se duce la fund”, a conchis Tăriceanu.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că decizia Curţii Constituţionale sancţionează atitudinea premierului Viorica Dăncilă şi "îi cere imperios să vină în Parlament pentu votul de încredere".

"PSD-ul sau, mai bine zis, doamna Dăncilă înţelege o altfel de politică, cum n-a mai văzut şi n-a mai auzit nimeni în Europa şi în lume, ca să racoleze în mod forţat anumiţi oameni din ALDE care se lasă cumpăraţi pentru a da aparenţele existenţei aceleiaşi compoziţii politice a Guvernului", a declarat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu.

El a adăugat că decizia CCR sancţionează atitudinea premierului.

"După cum aţi văzut, şi decizia Curţii Constituţionale de astăzi sancţionează în mod sever această atitudine a premierului şi îi cere imperios să vină în Parlament pentu votul de încredere. Trebuie readus în legalitate Guvernul, ceea ce înseamnă un vot de încredere sau un vot împotrivă. În momentul de faţă, Guvernul este şi ilegitim şi ilegal", a spus el.

Citește și: Dezastru! Şeful Transelectrica şi-a falsificat diploma de absolvire .

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea premierului pe tema refuzului preşedintelui de a numi miniştri interimari. Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele trebuie să numească interimarii propuşi de premier, dar precizează că premierul trebuie să meargă în Parlament pentru remaniere, urmare a retragerii ALDE de la guvernare.

Premierul Viorica Dăncilă îi cere preşedintelui Klaus Iohannis ca, în urma deciziei CCR, să semneze de îndată decretele de revocare a miniştrilor remaniaţi şi „să îşi îndeplinească atribuţiile respectând Constituţia pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conştient”.

Curtea Constituţională (CCR) precizează, în minuta deciziei privind conflictul preşedinte-premier, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să semneze de îndată revocarea Anei Birchall şi a lui Mihai Fifor din Guvern.

Potrivit sursei citate, în urma deliberărilor de miercuri, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a decis să admită cererea şi constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniştri, la propunerea primului ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituţia României, republicată, precum şi de refuzul tacit al Preşedintelui României de a numi miniştri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituţia României, republicată.

„Preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 şi nr.5/5324 din 26 august 2019, precum şi decretele de desemnare a miniştrilor interimari propuşi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 şi nr.5/5364 din 27 august 2019”, se arată în minuta CCR.

Citește și: S-a aflat! Ce salariu are Mugur Isărescu

Este vorba despre propunerile de revocare a Anei Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei şi a lui Mihai Fifor din funcţia de vicepremier, transmise de premierul Viorica Dăncilă în 26 august. Mihai Fifor era propus pentru numirea în funcţia de ministru al Afacerilor Interne.

„Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcţia de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019”, mai precizează CCR.

De asemenea, Curtea Constituţională a constatat, în unanimitate, că nu există conflict juridic de natură constituţională între primul ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Preşedintelui de a numi miniştrii titulari propuşi de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 şi nr.5/5325 din 26 august 2019.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, primului-ministru şi Preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.