Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu denunță un DEAL între Ludovic Orban și Marcel Ciolacu: 'Este o înțelegere în spatele scenei, în culise'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Ludovic Orban Marcel Ciolacu Teodor Meleșcanu Orban Ciolacu Meleșcanu Orban

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, marți, că Ludovic Orban și-a asumat răspunderea pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi, având o înțelegere cu PSD să depună moțiune de cenzură, să se declanșeze alegerile anticipate, iar proiectul de asumare să nu mai intre în procesul legislativ.

„Bineînțeles (că se elimină alegerea primarilor în două tururi dacă trece moțiunea-n.r). Dacă nu cumva asta este o înțelegere în spatele scene, în culise, între partidele mari. Al doilea partid este PNL. Sunt convins că peste 70% din primarii PNL-ului nu sunt încântați de alegerea primarilor în două tururi. Orban joacă o carte care să reprezinte costuri minime pentru el. Calculul pe care îl face el este personal. Suntem într-o mare suferință, în nicio țară din UE nu se practică așa ceva. Premierul Orban joacă o carte a anticipatelor, vrea să provoace anticipate. Are două soluţii: să îşi dea demisia, numai că datul demisiei comportă o serie de riscuri, plus că el iese din circuit. În Constituţie e prevăzut un lucru foarte clar: premierul care urmează să fie desemnat după demisia premierului în funcţie este unul din membrii guvernului. Nu mai este tot Orban. Deci, el trece pe tuşă. Lucrul acesta lui Orban nu i-ar conveni. Şi atunci a preferat să meargă pe asumarea răspunderii. Dacă urmează o moţiune de cenzură şi moţiunea trece, deci guvernul cade, el rămâne premier interimar până la desemnarea unui alt premier şi votul lui în Parlament.”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la TVR.

Citește și: Numire controversată făcută de Marcel Vela! Noul șef de la ‘Doi și-un sfert’, Securitatea și lumea penalilor

Liderul ALDE a afirmat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi ar fi trebuit să se facă prin ordonanță de urgență, nu prin asumare.

„Mie mi s-a părut mai corectă soluţia cu ordonanţa de urgenţă. Şi vă explic de ce. Această asumare a răspunderii introduce o problemă foarte serioasă în politica românească, nu numai ideea de asumare a răspunderii, ci şi faptul că ele sunt pe bandă rulantă. Scurtcircuitează Parlamentul. Scot din circuitul firesc al dezbaterii democratice Parlamentul şi asta e foarte grav (...). Ordonanţa de urgenţă se dezbate în Parlament, după ce este adoptată se transmite Parlamentului şi parlamentarii o dezbat şi pot face modificări, deci, democratic.”, a adăugat Tăriceanu.

Citește și: Solicitare urgentă către Ludovic Orban! Se cere ‘alungarea’ unui cunoscut ministru

Guvernul a anunțat că își asumă răspunderea pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi. În replică, PSD a anunțat că depune moțiune de cenzură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.