Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu îl AVERTIZEAZĂ pe Klaus Iohannis: 'Declanşează un conflict interinstituţional între el şi Parlament! Aș fi vrut să îl evităm'

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tariceanu iohannis consultari

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că se declanşează un conflict instituţional între şeful statului şi Parlament în ceea ce priveşte legile Justiţiei, el subliniind că "mai degrabă conflictul este unul politic" pentru că Iohannis are dreptul de a sesiza CCR.

"În ceea ce priveşte controlul de constituţionalitate propriu-zis, articolele care au fost găsite neconstituţionale de către Curte sunt mai degrabă legate de chestiuni puţin importante, de corelare legislativă şi, ţinând cont că sunt sute de articole în cele trei legi, numărul de sesizări pe care le-a admis Curtea, nu reprezintă sub nicio formă un punct de vedere care să pună sub semnul întrebării eventual, aşa cum preşedintele a lăsat să se înţeleagă, modificarea arhitecturii constituţionale a României. Acest lucru nu se poate face, modificarea arhitecturii constituţionale, decât modificând Constituţia. Legile nu pot să modifice din acest punct de vedere nicidecum prevederile constituţionale. În acest fel cred că se declanşează un conflict interinstituţional între preşedinte şi Parlament, lucru pe care eu aş fi vrut să îl evităm, dar putem accepta şi o astfel de situaţie", a declarat Tăriceanu, miercuri, la Parlament.

Citește și: PRO TV a șters înregistrarea cu tânăra care pare că se droghează! Iată motivul

Întrebat dacă va sesiza Curtea Constituţională cu privire la conflictul dintre Preşedinţie şi Parlament menţionat anterior, Tăriceanu a spus: "Mai degrabă este un conflict politic, că preşedintele are tot dreptul, şi respect acest drept, de a sesiza Curtea. Observ că în spatele acestui demers nu este unul mai degrabă juridic, ci unul de natură politică. Dar preşedintele are dreptul să facă acest lucru. Dar atâta vreme cât Parlamentul nu afectează în niciun fel independenţa Justiţiei, nimeni nu a putut să vină cu niciun argument ci doar cu declaraţii de ordin general, (...) trebuie să vedem poziţionarea fiecărei instituţii în raport cu acest pachet de reformă a Justiţiei extrem de necesar, mai ales în contextul gravelor abuzuri care s-au petrecut în Justiţie în ultima perioadă", scrie agerpres.ro.

Citește și: ANAF a dat lovitura! A depistat un prejudiciu colosal

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că trimite la Curtea Constituţională întregul pachet al legilor justiţiei şi sesizează Comisia de la Veneţia, el adresând şi un apel CCR să nu se grăbească şi să conlucreze cu organismul european. Preşedintele a precizat că, după ce Curtea Constituţională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament.

Citește și: BNR face un anunț cu greutate! Care este situația rezervelor României .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.