Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu îl avertizează pe Klaus Iohannis: În final, sistemul își devorează creatorii

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Călin Popescu Tăriceanu

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, pentru care DNA cere urmărirea penală în dosarul Microsoft, a apreciat marți că planificarea desființării SIIJ a dat curaj unor procurori să facă abuzuri la ordin politic și l-a atenționat pe președintele Klaus Iohannis că „în final, sistemul își devorează creatorii (vezi ce s-a întâmplat cu Băsescu și familia)”.

Citește și: Guvernul Cîțu introduce 'taxa pe ambalaj': La cumpărături vei achita câte 50 de bani în plus pentru fiecare sticlă sau doză cu bere, apă, suc

„Mandatul al doilea al lui Klaus Iohannis pare că e tras la indigo după cel al lui Traian Băsescu. Îl mai țineți minte pe Petrov care se jura cu cerul și pământul că dacă îl alegem nu se vor tăia salarii și pensii, nu vine Fondul Monetar, nu se dau oameni afară? Cu o condiție: să aibă tot! Și așa a avut tot: Președinție, Parlament, obedientul Guvern Boc, serviciile de informații, procurorii, judecătorii, Curtea Constituțională, Avocatul Poporului, TOT! Rezultatul sper că îl mai țineți minte: tăierea cu 25% a salariilor, disponibilizări colective, un împrumut de 20 de miliarde pe care l-a topit în 2 ani, închiderea spitalelor din orașele mici și mai ales crearea unui mecanism ocult de înlăturare sau intimidare a adversarilor politici prin intermediul binomului SRI-DNA. Sute de politicieni și mii de antreprenori români au căzut victime ale acestei vendete. Mii de firme românești au sucombat sub presiunea binomului.

Nu vi se pare că vedem același scenariu și acum? În campania electorală Iohannis a cerut poporului să-i dea totul ca să poată face reforme, ca să poată crește salariile și pensiile, ca să poată reforma învățământul, ca să poată reforma Justiția. Și poporul i-a dat TOT! Ca și Băsescu în al doilea mandat, și Klaus Iohannis are acum un Guvern de paie condus de Cîțu=Boc II, un Parlament dominat de ai lui, serviciile, procurorii și o parte din judecători. Ce reforme pregătește? Să schimbe legea CCR ca să-i poată schimba pe judecători când vrea și cu cine vrea! Să schimbe Avocatul Poporului cu o figură ștearsă și obedientă! Să desființeze Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție pentru a pune șaua pe puținii judecători care mai judecă corect în România! Desființarea Secției Speciale consfințește reintroducerea controlului politic asupra justiției, Secția fiind singura unitate centrală de parchet unde numirea se face de către CSM și nu de către Președinte.

Între timp au înghețat salariile, au oprit creșterea pensiilor și alocațiilor pentru copii, au împrumutat 150 miliarde de lei, pregătesc disponibilizări colective în sistemul bugetar. Despre reforma din învățământ ce să mai vorbim? Copiii noștri stau acasă în continuare! Ce mai…rețeta Petrov!

Klaus Iohannis este conștient că toate astea nu pot fi făcute dacă nu oferă populației ceva la schimb. Și dacă nu poți să dai pâine, trebuie să dai circ. Și sânge! Mult sânge! În această cheie trebuie citită „reîncălzirea” dosarului Microsoft! Crede cineva că între 20 decembrie 2020, când mi-a încetat calitatea de membru al Parlamentului, și 11 ianuarie 2021, când au solicitat începerea urmăririi penale, procurorii DNA au stat doar la muncă pentru a descoperi noi elemente în acest dosar care să justifice redeschiderea dosarului? Eu cred mai degrabă că planificata desființare a SIIJ le-a dat curaj de a reîncepe seria de abuzuri făcute din ordin politic. Pentru că, prin desființarea secției, ei au garanția că nu mai pot fi trași la răspundere și, mai grav, știu că dosarul îl pot trimite acum unor completuri care să judece după indicații politice!

Ce pare că nu a înțeles Klaus Iohannis este că, în final, sistemul își devorează creatorii (vezi ce s-a întâmplat cu Băsescu și familia) așa că, dacă aș fi în locul lui, nu aș sta liniștit în cele 6 case „câștigate” din meditații!”

Ce acuzații aduce DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat luni Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru luare de mită, infracţiune săvârşită de acesta pe vremea când acesta ocupa funcţia de prim-ministru.

Potrivit DNA, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007 - 2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă.

"În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore", susţin anchetatorii.

DNA precizează că dosarul a fost constituit în 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat la cererea autorităţilor judiciare austriece.

"La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul României să încuviinţeze efectuarea urmăririi penale faţă de aceeaşi persoană (la acea dată având funcţia de senator), pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019 Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective", explică Direcţia Naţională Anticorupţie.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte şi alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată.

"Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menţionată cu referire la fostul demnitar", menţionează DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.