Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu-Tăriceanu, întrevedere cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria, Dimitar Borisov Glavchev.

bugetul.ro
Tariceanu

Cooperarea parlamentară şi subiecte specifice diplomaţiei parlamentare în vederea consolidării dialogului politic bilateral, al relaţiilor economice şi al cooperării pe teme de securitate şi apărare au constituit subiectele abordate de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la întrevederea cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria, Dimitar Borisov Glavchev. 

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis luni AGERPRES, în cadrul întâlnirii, care a avut loc cu ocazia vizitei oficiale pe care înaltul oficial bulgar o întreprinde în România, preşedintele Senatului a subliniat potenţialul deosebit pe care îl prezintă parteneriatul în cadrul Uniunii Europene pentru dezvoltarea de proiecte comune finanţate din fonduri europene, inclusiv în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării, în domenii de interes precum infrastructură, securitate energetică, cultură şi turism. 

"În acest sens, a fost reiterată importanţa pe care o au lucrările Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt (şedinţa comună a celor două guverne) şi salutată organizarea celei de-a patra sesiuni a acestui instrument de cooperare bilaterală la Varna, la 3 octombrie 2017. Cei doi înalţi demnitari au trecut în revistă subiecte aflate pe agenda comună de cooperare sectorială, cum ar fi conectivitatea peste fluviul Dunărea, menţinerea navigabilităţii fluviale, cooperarea economică şi exploatarea resurselor de hidrocarburi din platoul continental al Mării Negre, cooperarea în energie prin proiectul BRUA, dezvoltarea turismului", se precizează în comunicat. 

În privinţa dialogului interparlamentar, ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de intensificare a cooperării în domeniul afacerilor europene, având în vedere preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către Bulgaria în primul semestru din 2018, urmată îndeaproape de România, un an mai târziu. 

Potrivit comunicatului, "demnitarul român a subliniat că, în calitate de ţări care vor asigura coordonarea de poziţii la nivel european în vederea adoptării deciziilor care vor determina viitorul Uniunii Europene, România şi Bulgaria trebuie să acţioneze, atât în relaţie cu statele membre, cât şi cu Comisia Europeană, în sprijinul edificării unei Europe caracterizate de unitate, solidaritate şi coeziune". 

Cele două părţi au salutat recenta întâlnire a Comisiilor pentru politică externă din Parlamentele României, Bulgariei şi Serbiei, în cadrul celei de-a doua Reuniuni Trilaterale, care a avut loc la Belgrad (6 - 8 noiembrie 2017), Tăriceanu evidenţiind că membrii minorităţilor naţionale române şi bulgare constituie "punţi de legătură între cele două state", iar pentru România, protecţia reciprocă a identităţii etnice, lingvistice şi culturale reprezintă un obiectiv prioritar al relaţiilor bilaterale. 

"Cei doi demnitari au discutat, de asemenea, despre semnificaţia şi importanţa participării României şi Bulgariei, alături de celelalte state membre NATO din flancul estic, la consultările periodice ale Formatului Bucureşti (B9) şi extinderea acestuia cu un pilon parlamentar. Preşedintele Senatului a evidenţiat că organizarea Summitului parlamentar al Formatului Bucureşti (B9) în prima parte a anului viitor va lărgi sfera consultărilor în materie de apărare şi securitate regională şi va contribui la demersurile întreprinse la nivel executiv pentru consolidarea prezenţei aliate la Marea Neagră, cu beneficii pentru întreg spaţiul european şi euro-atlantic", se mai arată în comunicat. 

La întrevedere, din partea Senatului României, au mai participat preşedintele Comisiei pentru politică externă, Cristian-Sorin Dumitrescu, şi senatorii Dan Marciu, Ionuţ Sibinescu şi Csaba-Zoltán Novák.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.