Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu se teme că PNL va adopta iar „baroase politice” ca Traian Băsescu

tariceanu-b1tv

Călin Popescu Tăriceanu a avut câștig de cauză, ca președinte al Senatului, la CCR după ce PNL a contestat legitimitatea comisiei de evaluare a democrației. Un prilej pentru Tăriceanu de a-și lovi foștii colegi din PNL, pe care-i acuză că adoptă o politică similară cu cea a lui Traian Băsescu, bazată pe „baroase politice”.

”Constat cu îngrijorare cum, în ultimele săptămâni, au luat amploare atât conflictele dintre instituții, cât și acțiunile unor instituții de forță care slăbesc democrația. România trebuie să revină la o stare de normalitate și, în acest context, cred că decizia de ieri a Curții Constituționale de respingere a sesizării PNL prin care s-a încercat blocarea înființării Comisiei pentru evaluarea democrației deschide drumul spre o dezbaterea reală de care avem urgent nevoie la nivelul Parlamentului, instituția reprezentativă a democrației, și la nivelul societății românești în general, cu privire la drumul înainte spre normalitate și construcție democratică. România are nevoie astăzi, mai mult decât oricând, de o astfel de comisie. România vine după 10 ani de regim Băsescu care a impus o logică a conflictului instituțional și a practicilor la limita democrației sau chiar antidemocratice. Un regim care a folosit instituțiile ca „baroase politice” pentru a tranșa conflicte politice, chiar cu riscul vădit de încălcare a echilibrului puterilor în stat. Din păcate, nu pot să nu constat ca strategiile și practicile nedemocratice specifice regimului Băsescu continuă. Astăzi, există mari semne de întrebare legate de schimbarea prin mijloace nedemocratice a Guvernului, nu în Parlament, ci prin acțiuni de forță în afara instituțiilor alese democratic. La fel de important, România trece printr-o perioadă marcată de acțiuni necesare în zona justiției, alterate, din păcate, de o serie de abuzuri și excese care ridică grave semne de întrebare legate de respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Când drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate, atunci și democrația are de suferit, pentru că aceștia își pierd încrederea în instituțiile democratice. Niciun om politic responsabil nu poate să închidă ochii când vede cazuri de abuzuri asupra cetățenilor, cum este cel al Marianei Rarinca, sau când vede România pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul rușinos al proceselor pierdute la CEDO.

Când în România democraţia este sub asediu, Comisia pentru evaluarea democraţiei este o necesitate, o dovadă de responsabilitate şi normalitate de care avem nevoie. Relansez invitaţia adresată tuturor partidelor şi reprezentanţilor societăţii civile, dar şi cetăţenilor, de a contribui la activitatea acestei comisii. Vreau ca această comisie să nu fie privită ca un vehicul partizan, ci ca o şansă de a aduce România pe un drum al normalităţii democratice care va da mai multă încredere cetăţenilor în stat şi în instituţii.”, e mesajul lui Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.