Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calitatea aerului din Statele Unite s-a îmbunătăţit după ce pandemia de COVID-19

Twitter
coronavirus SUA

Calitatea aerului din Statele Unite s-a îmbunătăţit după ce pandemia de COVID-19 a determinat o scădere importantă a traficului rutier, oferind astfel locuitorilor acestei ţări o perspectivă potenţială asupra unei viitoare atmosfere mai curate, care ar putea fi admirată mai des odată cu dezvoltarea flotei de vehicule electrice, potrivit unui raport preliminar realizat de National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA), informează marţi Reuters, potrivit Agerpres.

Utilizând sateliţi, avioane şi monitoare plasate la sol, cercetătorii de la NOAA au anunţat că au remarcat o scădere de 25%-30% a emisiilor de oxid de azot, cauzatoare de smog, alături de scăderi importante ale concentraţiilor de compuşi organici volatili şi ale gazelor cu efect de seră în două zone intens populate: Nord-Estul american şi cea mai mare regiune urbană din statul Colorado.

Studiul COVID Air Quality, care s-a concentrat pe aceste două regiuni americane, "oferă o perspectivă asupra unui potenţial viitor al calităţii aerului urban, graţie electrificării în plină desfăşurare a flotei de transport din Statele Unite", au dezvăluit cercetătorii de la NOAA.

Citește și: CTP, reacție după decizia CCR: ‘Oamenii s-au relaxat și totul depinde de gena dacică, aia despre care se spunea că ne protejează’

"Putem să învăţăm anumite lecţii din această perioadă de izolare", a declarat Xinrong Ren, cercetător la Laboratorul pentru Resurse Aeriene deţinut de NOAA în statul Maryland. El se aşteaptă ca zonele urbane din Statele Unite să beneficieze de ameliorări similare în privinţa calităţii aerului dacă jumătate din flota naţională de automobile ar fi compusă din vehicule electrice şi dacă mai mulţi americani ar continua să lucreze de acasă.

Şi alte regiuni ale lumii au înregistrat îmbunătăţiri ale calităţii aerului după izbucnirea pandemiei de coronavirus, inclusiv metropola indiană New Delhi - celebră pentru smogul ei - şi zonele puternic industrializate din nordul Chinei, însă aceste ameliorări reprezintă o palidă compensaţie pentru criza sanitară care a făcut aproximativ 290.000 de victime pe plan mondial.

Experţii de la NOAA au spus că au comparat măsurătorile de poluare din Statele Unite cu datele înregistrate în anii precedenţi pentru a calcula aceste cifre estimative.

De-a lungul coridorului rutier I-95, care leagă Boston de Washington, cercetătorii de la NOAA au constatat o scădere a emisiilor de oxid de azot cuprinsă între 25% şi 30% şi o scădere a emisiilor de dioxid de carbon cu 15%-20%, în contextul în care traficul rutier s-a diminuat cu aproximativ 50% faţă de nivelurile sale obişnuite.

Transportul este sursa care provoacă 43% din totalul emisiilor de oxid de azot în Statele Unite şi 29% din totalul emisiilor de dioxid de carbon în această ţară, potrivit Emissions Database for Global Atmospheric Research (EDGAR).

Potrivit unor cercetări preliminare realizate de Earth System Research Laboratory, deţinut de NOAA în Boulder, Colorado, concentraţiile de compuşi organici volatili măsurate pe durata lunii aprilie în "Front Range" - zona cel mai intens populată din statul Colorado - erau la jumătate faţă de cele măsurate în aprilie 2018, a precizat Jessica Gilman, o chimistă de la NOAA.

Concentraţiile de monoxid de carbon şi de oxid de azot au scăzut de asemenea cu circa 30% în comparaţie cu valorile lor medii observate în perioada 2010-2019.

Oxidul de azot şi compuşii organici volatili sunt principalele ingrediente din componenţa ozonului şi microparticulelor care generează smogul din zonele urbane, un factor de risc pentru sănătatea umană.

Specialiştii de la NOAA au spus că vor continua să monitorizeze nivelul de emisii pe durata acestei veri, când oraşele şi statele americane vor ieşi progresiv din izolare, în speranţa că vor putea să determine cu un grad şi mai mare de acurateţe influenţa pe care traficul rutier o are asupra calităţii aerului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.