DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Calitatea aerului s-a deteriorat în estul Mediteranei, în urma multiplelor incendii care ard în întreaga regiune

tmgrup.com.tr
incendiu

Calitatea aerului s-a deteriorat în Grecia şi în estul Mediteranei din cauza multiplelor incendii care ard în întreaga regiune, potrivit Staţiei meteorologice a Observatorului Naţional din Atena, unul dintre cele mai vechi institute ştiinţifice din Europa, care a analizat imaginile din satelit, informează joi agenţia elenă de presă ANA.

Numărul mare de incendii de pădure, în special în Grecia şi Turcia, eliberează în atmosferă cantităţi uriaşe de particule fine, iar fumul s-a răspândit până în nordul Africii. La aceasta se adaugă concentraţiile mari de praf african deasupra Greciei, care scad şi ele calitatea aerului, scrie Agerpres.ro.

În unele părţi ale ţării, concentraţia mare de microparticule, combinată cu umiditatea, a creat condiţii de smog şi ceaţă.

Situaţia atmosferică ar trebui să înceapă să se îmbunătăţească începând de vineri, cu o intensificare a vântului care suflă dinspre nord-est, ceea ce, pe de altă parte, reprezintă un pericol pentru evoluţia incendiilor.

''Grecia se confruntă cu o criză de mediu fără precedent, cu multiple incendii de proporţii în multe părţi ale ţării, ca urmare a valului de căldură care intră în a doua săptămână'', a declarat joi premierul Kyriakos Mitsotakis, după ce a vizitat regiunile afectate de incendii din Ilia.

Mitsotakis a subliniat importanţa evacuărilor organizate pentru a proteja bunul cel mai valoros, care este reprezentat de vieţile omeneşti, subliniind necesitatea de a coopera. ''Atunci când se efectuează o evacuare, acest lucru se face pentru binele cetăţenilor, pentru a le proteja viaţa'', a spus el, subliniind totodată că statul va fi alături de cei afectaţi de incendii atunci când va fi cazul.

''Avem acum un cadru legiferat pentru asistenţă din partea statului, ceea ce înseamnă că toţi cetăţenii care şi-au văzut casele distruse vor fi despăgubiţi, astfel încât acestea să poată fi refăcute, iar fermierii noştri vor fi, de asemenea, despăgubiţi pentru culturile lor şi pentru copacii distruşi''. ''Am dovedit că suntem rapizi şi eficienţi în compensarea cetăţenilor'', a mai spus el.

Premierul a subliniat că oricine se îndoieşte de realitatea schimbărilor climatice ''poate veni să vadă cu ochii lui'' şi a spus că ţara a obţinut două miliarde de euro din fonduri europene pentru cel mai mare program de apărare civilă, deşi accentul se pune acum pe ''situaţia foarte urgentă pe care o avem în faţă''.

Potrivit datelor Observatorului Naţional din Atena, numărul mare de incendii de pădure înregistrate în ultimele zile în Grecia - 92 numai în ultimele 24 de ore - a făcut ca între 1 şi 4 august să fi ars deja peste 50 % din media înregistrată în ultimii ani pe toată perioada incendiilor, relatează EFE.

Institutul a raportat că în ultimele zile au ars aproximativ 6.000 de hectare, în timp ce în tot anul 2020 suprafaţa totală arsă a fost de 10.376 de hectare, iar în 2019, de 9.405 hectare. Aproximativ 12.400 de hectare au ars din luna mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.