Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camelia Gavrilă, deputat PSD: Prin corectarea Legii carantinării am prevenit abuzurile unei puteri discreționare

arhiva personala
Camelia Gavrila

Legea carantinării și izolării persoanelor infectate cu COVID-19 a primit votul în Senat. De acum legea merge la promulgare, apoi publicare în Monitorul Oficial și va intra in vigoare. Parlamentarii PSD au adus mai multe modificări în ambele camere ale Parlamentului în urma consultărilor publice cu ONG-urile și alte părți interesate. Camelia Gavrilă, vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, susține că prin corectarea legii au fost prevenite abuzurile unei puteri discreționare:

”Starea de sănătate a cetățenilor, riscurile implicate de  bolile contagioase,  prudența și măsurile preventive sunt argumente pentru o reglementare legislativă clară, corectă, fără echivoc, dincolo de interpretări și posibile abuzuri.

Guvernarea PNL a demonstrat din nou lipsa de profesionalism și incapacitatea de a gestiona cu promptitudine  urgențele medicale, contextul epidemiologic actual, întreținând confuziile asupra evoluției carantinării și a răspândirii virusului Covid 19. Creșterea numărului de pacienți infectați cu noul coronavirus, pacienți care au ieșit din spitale la cerere fără a se putea urmări clar evoluția acestora și traseul posibil al răspândirii infecțiilor, lipsa unui cadru legislativ coerent și constituțional au condus inevitabil spre polemici publice și dispute medicale și legislative, de aici  nevoia de intervenție și corecție asupra demersului legislativ din domeniu, prin modificările și precizările realizate din partea Partidului Social Democrat.

Trimisă cu mare întârziere de către Guvernul PNL, legea carantinei a suferit modificări de peste 90% în contextul dezbaterilor parlamentare din cadrul comisiilor juridice.  Dintr-o lege cu posibile instrumente opresive care s-ar fi aflat la dispoziția autorităților, PSD a realizat o lege care deplasează accentul spre  protejarea drepturilor cetățenești, în egală măsură cu atenție și preocupare  pentru asigurarea sănătății publice.

Toți ne dorim revenirea la normalitate, dar acest lucru trebuie făcut fără încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor și fără acțiuni derulate la limita reperelor constituționale.

Creșterea  abuzivă a puterii statului prin posibilitatea de a confisca sau distruge bunurile sub pretextul pandemiei nu reprezintă o ipoteză acceptabilă, iar acest risc a fost corectat de către parlamentarii social-democrați. Suspiciunea nu trebuie să fie motivul principal pentru izolare, ci contactul cert cu alți cetățeni infectați, iar  pentru a fi plasată în izolare o persoană trebuie să manifeste toată simptomatologia din definiția bolii sau să fie un asimptomatic cu test pozitiv.

Partidul Național Liberal a excelat în derapaje,   propunerea legislativă în forma ei inițială  consemna carantinarea pe termen nelimitat, izolarea se realiza oriunde considerau potrivit autoritățile statului, se contura inclusiv posibilitatea de preluare forțată a copiilor, în contextul în care părinții erau infectați, demers posibil prin deciziile instituțiilor statului. Sub nicio formă nu putem eluda abuziv drepturile parentale, iar modificările adoptate astăzi  precizează clar că, în cazul infectării ambilor părinți, statul nu poate lua copilul în supraveghere fără acordul părinților.

În toată această perioadă PSD a urmărit apărarea drepturilor civice, pentru prevenirea abuzurilor unei puteri discreționare:

-         a eliminat izolarea în spital doar pe suspiciunea unor simptome neconcludente;

-         statul nu mai poate impune carantinarea acolo unde dorește, cetățenii având dreptul să stea la domiciliu sau la o altă reședință;

-         o  persoană nu mai poate fi izolată la spital dacă riscul transmiterii este scăzut;

-         carantina nu trebuie să depășească durata de incubație a bolii;

-         tratamentul se administrează doar cu acordul pacientului.

În lupta cu acest virus periculos este nevoie de un efort colectiv, de implicarea instituțiilor publice, se impune, în mod firesc, responsabilizarea cetățenilor, după cum sunt esențiale politici de sănătate coerente, bine implementate. Un aspect de noutate prin legea carantinării este reprezentat de obligativitatea ca Ministerul Sănătăţii să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă, format din cadre medicale dedicate, la care statul să poată apela când este nevoie.

Am parcurs toți o perioadă dificilă, cu etape diferite, cu riscuri, neliniști, confruntări cu o patologie relativ nouă și extrem de agresivă. De aceea au fost necesare măsuri ferme, dureroase, de distanțare socială, de izolare față de cei dragi, iar îngrijorarea, teama s-au insinuat, dublate de neîncredere sau incertitudine față de oportunitatea și relevanța unor măsuri și activități, toate acestea  au reprezentat elemente care ne-au afectat, generând comentarii și opinii diverse. La acest moment, după experiențele parcurse, formulările legislative abordate de Partidul Social Democrat corectează anumite demersuri, conservă vigilența și responsabilitatea medicală,  cu atenție pentru posibile complicații și riscuri crescute de transmitere, fără a se ignora, însă, drepturi și libertăți care sunt temeiul unei lumi moderne, consolidate sub semnul democrației.”, susține parlamentarul social-democrat în comunicatul remis redacției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.