Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera de comerț româno-maghiară va fi înființată la Budapesta

budapesta

La Budapesta va fi înființată o cameră de comerț româno-maghiară, prin transformarea organizației de afaceri româno-ungare existente, RoCham, au stabilit Claudiu Năsui și ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungaria, Peter Szijjarto.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a avut, joi, o întrevedere cu Peter Szijjarto, ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungaria.

„Dialogul s-a concentrat asupra stadiului și perspectivelor dezvoltării relațiilor economice dintre România şi Ungaria, în contextul recuperării economice de după pandemie și al interesului reciproc pentru susținerea unui climat de afaceri favorabil pentru companiile din cele două țări. Cei doi miniștri au apreciat dinamica relațiilor economice dintre România și Ungaria. Cu schimburi comerciale anuale ce depășesc 9 mld. Euro, Ungaria este a 4-a piață ca mărime pentru exporturile românești și a 3-a sursă a importurilor românești. De asemenea, au investit în România peste 14.000 companii din Ungaria, cu un capital social ce totalizează cca. 1,4 miliarde de euro. Pe de altă parte, 7.700 companii românești au investiții în Ungaria în valoare totală de cca. 278 milioane euro”, transmite Ministerul Economiei.

Potrivit sursei citate, au fost prezentate programele acordate de cele două țări pentru sprijinirea mediului de afaceri în vederea depășirii crizei economice provocate de pandemie, cu accent pe cele menite să conserve locurile de muncă și să crească competitivitatea companiilor în mediul internațional de investiții.

„Ministrul Năsui şi-a exprimat determinarea de a facilita în continuare accesul investitorilor maghiari pe piaţa românească prin accelerarea debirocratizării şi asigurarea unui cadru legislativ predictibil, favorabil iniţiativelor antrenoprenoriale, fiind deschis la un dialog cu reprezentanții investitorilor în vederea identificării și apoi a rezolvării unor eventuale probleme birocratice/administrative ce îngreunează dezvoltarea afacerilor în țara noastră. În context, cei doi demnitari au agreat să sprijine demersul început în vederea înființării unei camere de comerț bilaterale la Budapesta, prin transformarea organizației de afaceri româno-ungare existente, RoCham”, se mai arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Cei doi oficiali au convenit continuarea dialogului cu ocazia Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică, co-prezidată de cei doi miniștri, eveniment planificat în perioada 8-9 aprilie 2021, la Budapesta.

În anul 2019, schimburile comerciale bilaterale au ajuns la 9,4 miliarde euro, din care 3,32 miliarde euro exporturi româneşti şi 6,08 miliarde euro importuri din Ungaria.

În primele 11 luni ale anului 2020, schimburile bilaterale au scăzut cu 5,61% comparativ cu 2019, însumând 8.2 miliarde euro, din care 2.8 mld. euro exporturi românești (-7,69% comparativ cu aceeași perioadă în anul precedent) și 5.3 mld. euro importuri din Ungaria (-4.4% comparativ cu aceeași în anul precedent). Balanța comercială cu Ungaria a rămas deficitară, la -2.5 mld. euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.