Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaților a adoptat proiectul prin care expertizarea școlilor, construite înainte de 1978, începe din 2021

Inquam Photos/ Octav Ganea
scoala clasa elevi

Camera Deputaților a adoptat, decizional, un proiect prin care clădirile unităților de învățământ construite înainte de 1978, trebuie să fie expertizate pentru încadrare lor în clasa de risc seismic, până la 1 ianuarie 2021. În caz contrar, vor fi date amenzi între 1.000 și 10.000 lei, anunță MEDIAFAX.

Proiectul de lege modifică Ordonanța Guvernului 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente și a fost adoptat cu 267 de voturi „pentru”, iar un deputat nu și-a exprimat votul.

Citește și: Mega-lovitura dată de frații Dedeman! Tranzacția uriașă făcută de aceștia

Inițiativa legislativă prevede măsuri pentru reducerea riscului seismic al unităților și al instituțiilor de învățământ, construite înainte de 1978 și amenzi între 1.000 și 10.000 de lei pentru conducătorii de instituții de învățământ care împiedică expertizarea și consolidarea clădirilor pe care le administrează.

„Numărul unităților școlare din România este evaluat de Institutul Național de statistică pe nivele: antepreșcolar și școlar (cca. 12.500 unități), primare și gimnaziale (cca. 5.000), special primar și gimnazial (cca. 160), liceal (cca. 1.650), profesional și postliceal (cca. 1400) și universitar (cca. 100) 1 . În aceste unități își desfășoară activitatea un număr de 3.578.600 elevi și studenți și 236.200 cadre didactice2, fără a include personalul auxiliar, care sunt expuși riscului în cazul unui seism. Acest risc este cu atât mai ridicat cu cât utilizatorii acestor spații nu își pot manifesta voința de a folosi sau nu acel spațiu. Astfel, spre deosebire de locatarii sau potențialii cumpărători ai unor imobile într-un bloc de locuințe sau unui spațiu comercial marcate pentru risc seismic, beneficiarii actului didactic sunt repartizați unei unități de învățământ, drept pentru care cade în sarcina statului să se asigure că activitatea de învățământ se desfășoară în bune condiții pentru toți actorii implicați”, arată inițiatorul, deputatul USR Cristian Ghica, în expunerea de motive a proiectului.

Citește și: Anunț de ultimă oră al Olguței Vasilescu: ‘Trei vești bune, azi, de la Guvernul PSD’

Doar clădirile expertizate după 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare, iar expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor în clasa de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până pe 1 iulie 2024.

„Până la data de 1 ianuarie 2021 conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978. În cazul existenţei unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024. Sursa de finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei Naţionale, la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale”, conform inițiativei legislative.

Citește și: Mega-bombă în cazul Caracal! Tonel Pop face dezvăluiri uluitoare .

Sunt prevăzut și amenzi pentru conducătorii instituțiilor publice care nu încep sau împiedică procedurile legale, între 1.000 și 10.000 de lei.

„Neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor de către conducătorii instituţiilor publice care au în administrare construcţii cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ care au fost construite înainte de anul 1978 se va sancţiona cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei”, arată proiectul de lege.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor va fi făcută de organele cu atribuții de control ale primăriilor municipiilor, orașelor și comunelor.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat, pe 19 decembrie 2018, Camera Deputaților a adoptat-o, miercuri, decizional, prin urmare proiectul urmează să ajungă la promulgare pe masa președintelui Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.