DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Camera Deputaților votează, miercuri, desecretizarea tuturor protocoalelor SRI

Inquam Photos / George Calin
Camera Deputatilor Parlament gol

Camera Deputaților votează, miercuri, ca for decizional, proiectul președinților celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 care prevede desecretizarea tuturor protocoalelor SRI informează mediafax.

Comisiile juridică și de apărare ale Camerei Deputaților au adoptat, pe 30 octombrie, raport favorabil cu amendamente la Legea pentru declasificarea deciziei CSAT 17/2005, una dintre prevederi fiind desecretizarea tuturor protocoalelor Serviciul Român de Informații cu instituțiile din sistemul judiciar. Proiectul este înregistrat în Parlament în procedură de urgență.

„Art 4. De la data intrării în vigoare a prezentei legi se desecreztizează toate protocoalele sau acordurile de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român. Serviciul Romîn de Informaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizaţă şi Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație si justiţiei”, prevede unul dintre amendamentele depuse de unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul PSD Mircea Drăghici, adoptat de comisiile de specialitate.

Printre amendamentele formulate marți de Mircea Drăghici și adoptate de comisiile de specialitate se numără și unul care prevede că nu răspund penal lucrătorii din SRI, precum și cei din toate instituțiile emitente care pun la dispoziția Comisiei de control SRI documente sau declarații care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a CSAT.

„Art. 6 - Lucrătorii din SRI precum și cei din toate instituțiile emitente, care pun la dispoziția Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI documente și declarații care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a CSAT, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acțiunile întreprinse în acest sens”, prevede amendamentul social-democratului.

O altă prevedere nou introdusă în proiectul de lege și adoptată de deputați stipulează că documentele centralizate la Comisia de control SRI pot fi consultate la cerere, respectiv pot fi eliberate copii.

„Art 3 - (1) Documentele prevăzute la art 1. sunt centralizate de Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI și pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere și constă în studierea nemijlocită a documentelor și eliberarea de copii de pe acestea”, prevede amendamentul adoptat de comisiile juridică și pentru apărare ale Camerei Deputaților.

Printre amendamentele incluse în raportul care va fi votat în plenul de miercuri al Camerei Deputaților se numără unul care prevede că persoanele care se consideră vătămate de efectele produse de protocoale au posibilitate ca, în termen de trei ani, de la intrarea în vigoare a legii să se adrese instanțelor care pot decide dacă le-au fost încălcate drepturile.

"Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanțelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit", prevede modificarea adusă articolului 4, de unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul PSD, Mircea Drăghici.

Termenul inițial era de șase luni.

De asemenea, o altă modificare adusă propunerii legislative se referă la revizuirea hotărârilor definitive ale instanțelor, în cazul în care au fost folosite mijloace tehnice în baza protocoalelor SRI cu alte instituții juridice.

"Cauzele în care ai fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute la articolul 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competența revine primei Instanțe care a soluționat fondul cauzei", prevede articolul 5.

Pe 22 octombrie, Senatul a adoptat proiectul de lege, inițiat de președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.