Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaților a adoptat proiectul ce prevede folosirea câinilor salvamont în caz de avalanșă

camera deputatilor plen

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul deputatului PSD Simona Bucura Oprescu, ce reglementează cadrul legal privind unitățile canine de intervenție la avalanșă. Astfel, echipajul este compus din salvamontist și câine, căruia i se oferă hrană și asistență medicală, potrivit Mediafax.

Inițiativa legislativă reglementează cadrul legal privind unităţile canine de intervenţie la avalanşă, constituite potrivit recomandărilor Comisiei Internaţionale de Salvare Alpină (ICAR-CISA).

Proiectul a fost adoptat, în unanimitate, cu 248 de voturi pentru.

„Astfel, unitatea canină de intervenţie la avalanşă este echipajul compus dintr-un câine şi salvamontistul/jandarmul său, echipaj care a parcurs formele de pregătire specifice în cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, respectiv Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, respectând întocmai regulamentul acestora şi care a absolvit la zi verificările anuale”, se arată în proiectul de lege.

Unităţile canine de intervenţie din cadrul serviciilor publice salvamont constituite în urma obţinerii brevetului eliberat de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România vor fi integrate în serviciile publice Salvamont din zonele cu risc de avalanşă prin încheierea unui contract de voluntariat sau de muncă şi vor fi puse, în caz de nevoie, la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, la cererea acestora.

Citește și: Mihai Fifor șterge pe jos cu Florin Cîțu:’Ne arată cât de prost pregătit este’

Câinelui de serviciu din cadrul serviciilor publice salvamont i se asigură hrană, precum și asistență medicală, tratamente medicale, vaccinări și deparazitări interne și externe periodice.

Unitatea canină beneficiază de acces liber în bazele și refugiile Salvamont, în mijloacele mecanizate auto și de transport aerian, precum și în instalațiile de transport pe cablu, în vederea efectuării patrulărilor preventive, antrenamentelor speficice sau pentru intervenția la accidente.

La scoaterea câinelui din serviciul activ, salvamontistul/jandarmul are dreptul absolut de adopție gratuiră asupra câinelui supravegheat, beneficiind în continuare de hrană asigurată de către serviciul Salvamont/Jandarmeria Română care a fost ultimul beneficiar al serviciului acestuia.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.