Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii au votat programul preferat al lui Liviu Dragnea, pe care Klaus Iohannis îl contestase la CCR

Inquam Photos / George Calin
iohannis dragnea tudose

Camera Deputaţilor a aprobat, joi, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege pentru modificarea Legii 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, obiectivul fiind corectarea unei scheme de ajutor de stat în acest domeniu. Este unul dintre programele PSD, fiind preferat de Liviu Dragnea, și pe care Klaus Iohannis l-a contestat la CCR, dar a fost infirmat.

S-au înregistrat de voturi 319 "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere.

Citește și: Vor apărea noi reguli! Cum vor arăta restaurantele atunci când vor fi redeschise

Proiectul, susţinut de toate grupurile parlamentare, are ca obiect de reglementare înlăturarea unor contradicţii din cadrul anexelor nr. 1- 5 ale Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie ce împiedicau aplicarea actului normativ.

Potrivit proiectului, iniţiat de PSD, ALDE şi PMP, se introduc în Programul de susţinere a crescătorilor de suine şi "fermele de reproducţie bunici" - cele care deţin doar animale de reproducţie de rasă pură - cu o capacitate de minimum 20 de capete pentru rasele aflate în conservare sau în pericol de abandon. De asemenea, în textul legii, pentru a impulsiona activitatea de reproducţie la suine, s-a înlocuit sintagma "avans" acordat beneficiarilor cu "tranşe".

Citește și: Ludovic Orban, vești despre vaccin: Este în curs de pregătire un nou produs care va fi lansat pe piață

Conform unui amendament, termenul maxim de realizare a investiţiilor este de 18 luni de la acordarea primei plăţi aferente sprijinului financiar, cu posibilitatea de prelungire a acestuia, la solicitarea beneficiarului, cu maximum 6 luni.

Beneficiarii trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv întreprinderi autonome, întreprinderi partenere sau întreprinderi legate, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește și: Marcel Vela aduce vești proaste! Ce se întâmplă cu nunțile în lunile următoare

Termenul limită până la care se depune cererea de înscriere în Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie prevăzută de lege se aprobă prin ordin al ministrului Agriculturii şi dezvoltării rurale, prevede un alt amendament.

Deputatul PMP Ionuţ Simionca a explicat că pesta porcină africană a făcut ca marile unităţi de reproducţie din România să fie închise. "Acest proiect legislativ ajută la creşterea capacităţii de reproducţie", a subliniat deputatul PMP, membru al Comisiei pentru agricultură.

Citește și: Vor apărea noi reguli! Cum vor arăta restaurantele atunci când vor fi redeschise

Deputatul USR Nicolae Daniel Popescu a susţinut că nu este în regulă ca România să fie tot mai dependentă de carne de porc din import. "Epidemia de pestă porcină, lipsa unei strategii coerente la nivel naţional şi subvenţiile prea mici au avut şi au în continuare efecte directe asupra pieţei cărnii de porc din România. În contextul crizei cauzate de noul coronavirus şi nu numai, credem că independenţa şi securitatea alimentară a României se vor dovedi la fel de importante ca independenţa energetică. De aceea, sunt necesare măsuri de relansare a agriculturii româneşti, de susţinere a fermierului, în special a micilor fermieri prin ajutoare de stat şi fonduri european", a arătat deputatul USR.

Citește și: Ludovic Orban, vești despre vaccin: Este în curs de pregătire un nou produs care va fi lansat pe piață .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.