Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în plenul Camerei Deputaților: 'Prin votul de azi vă faceți vinovați de asasinarea economiei naționale'

Facebook
camera-deputatilor-plen

Reprezentanții grupurilor parlamentare din Camera Deputaților s-au certat, marți, în ședința de plen, pe tema decarbonizării sectorului energetic, opoziția fiind de părere că guvernanții „asasinează” economia națională. Deputatul PSD Hunedoara Natalia Intotero, care a vorbit în nume personal, a afirmat că se simte "revoltată şi umilită" de ministrul Energiei, Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

Liderul AUR, deputatul George Simion, a afirmat că "o lege atât de importantă nu poate fi dezbătută în 10 minute şi votată pe repede înainte", el argumentând că în Germania se redeschid facilităţi energetice, în timp ce la noi se închid.

"În momentul ăsta trecem printr-o criză energetică. Dacă vorbim de închiderea Işalniţei, Rovinariului, Turceniului, dacă vorbim de colegii dumneavoastră din Hunedoara şi Gorj, care au susţinut în comisii că nu trebuie să ne atingem de CO Oltenia, şi nu trebuie să ne atingem de Valea Jiului şi nu trebuie să ne atingem de Centrala de la Paroşeni, vă întreb care este rostul dumneavoastră ca parlamentari în această Cameră, de ce v-au trimis românii aici, dacă spuneţi 'nu este vina noastră, este jalon din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)' ?'", a declarat George Simion.

El a pledat pentru încălzirea pe cărbune, ca variantă sustenabilă, şi a susţinut că "închiderea termocentralelor, închiderea minelor şi închiderea carierelor, care nici măcar nu este prevăzută în PNRR, nu este nimic altceva decât un asasinat economic".

"Şi vă faceţi părtaşi după multe alte guverne care au închis activitatea în Valea Jiului, care au închis încălzirea noastră pe cărbune, vă faceţi vinovaţi prin votul de astăzi, pe repede înainte, de asasinarea economiei naţionale. Nu votaţi această lege, nu votaţi cum vă spune Virgil Popescu. (...) Nu votaţi cu gândul că premierul Ciucă a spus 'Gata, noi am primit banii şi trebuie să închidem'. Este soarta României pe mulţi ani de acum înainte. N-o să mai avem energie produsă în România şi o să cumpărăm de la vecini, o să cumpărăm din Ungaria - nu întâmplător sunt unii susţinători atât de fervenţi ai închiderii minelor pe cărbune aici, în Parlamentul României", a adăugat Simon.

Deputatul PSD Hunedoara Natalia Intotero, care a precizat că vorbeşte în nume personal, a declarat că simte "revoltă, umilire" faţă de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Din păcate, nu este un moment bun pentru judeţul pe care îl reprezint în Parlamentul României şi putem să consideraţi că vorbesc în nume propriu. Sunt cinci secretari de stat la Ministerul Energiei, nu este prezent niciunul în sală sau domnul ministru. Acesta este respectul acestui minister pentru cetăţenii României, acesta este respectul acestui ministru pentru judeţul Hunedoara, care nu a venit niciodată să stea la discuţii cu oamenii din judeţ. Regret faptul că nu s-a putut discuta cu domnia sa. (...) Revoltă, umilire, cam acestea sunt sentimentele pe care eu le simt astăzi, din păcate. pentru acest ministru", a afirmat Natalia Intotero.

Deputatul neafiliat Dumitru Coarnă a criticat şi el proiectul de lege, asupra căruia a votat împotrivă, el argumentând că "România astăzi produce 6.031 MWh şi consumă 6.767, ceea ce înseamnă că suntem pe un deficit", într-o perioadă de criză.

"Avem import din Ungaria, Bulgaria. (...) Iar noi astăzi votăm închiderea capacităţilor de energie care are un dublu efect - odată lipsa de energie şi aspectul social pe care PSD, din păcate, îl susţine. Noi astăzi votăm împotriva interesului poporului român. Nicio ţară din Europa nu procedează aşa cum procedează România", a afirmat deputatul Dumitru Coarnă.

Şi deputatul USR Radu Miruţă a afirmat, la microfonul dezbaterii din şedinţa de plen, că pentru "cei de la PNL nu este o noutate, pentru că, alături de ministrul Virgil Popescu, şi-au asumat să pună pe butuci sistemul energetic naţional românesc".

"Dar pentru PSD este o situaţie stânjenitoare ca, după ce propagă de ani de zile interesul pentru sistemul energetic românesc, astăzi, la momentul adevărului, să voteze împotrivă. Coaliţia anunţă astăzi că închide minele de cărbune din România, că închide termocentralele care funcţionează pe bază de cărbune, contrar a ceea ce propagă pe la televiziuni, pe la interviuri, în Parlament, cei de la PSD. Închid aceste lucruri, în condiţiile în care nu există nicio obligaţie în PNRR. (...) PNRR-ul nu interzice să pui ceva în loc înainte să închizi! (...) În PNRR există 1,4 miliarde de euro primite de România pentru capacităţi noi de producţie. Adevărul este că nu aţi fost niciodată în stare să construiţi ceva nou, pentru miile de oameni pe care acum îi lăsaţi pe drumuri şi puneţi pe butuci sistemul energetic naţional, ascultând umiliţi de Virgil Popescu", a continuat deputatul Radu Miruţă.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, i-a replicat parlamentarului USR că "s-a atins culmea tupeului". "Chiar aveţi atât de mult tupeu? Aţi uitat de domnul Ghinea? Aţi uitat de porcăriile care au fost înscrise acolo? Aşa ceva este greu de înghiţit şi greu de crezut, că aţi reuşit să depăşiţi o culme a tupeului pe care am crezut că nu o puteţi atinge", a adăugat reprezentantul grupului deputaţilor liberali.

"Mi-l şi imaginez pe domnul Ghinea stând într-un fotoliu de piele, masiv aşa, luat din banii de consultanţă, mulţi bani puşi în PNRR, uitându-se la noi, cum trebuie să încercăm să reparăm toate nenorocirile pe care domnia sa şi partidul din care face parte le-au introdus în PNRR, pentru că, dacă vreţi să vorbim despre adevăr, şi dacă vrem să spunem adevărul, trebuie spus faptul că USR a băgat în PNRR închiderea tuturor acestor mine în 2024 şi 2025. Astăzi nu putem trage o tranşă de 2,8 miliarde de euro dacă nu votăm această lege", a afirmat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care a argumentat că "banii din PNRR trebuie luaţi, obligatoriu".

Deputaţii au adoptat, marţi, în plen, proiectul de Lege care are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic care reglementează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă, închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă precum şi măsuri de sprijin pentru închiderea şi conservarea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă.

S-au înregistrat 155 de voturi "pentru", 44 de voturi contra şi 37 de abţineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.