Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cameră - Sprijin financiar mai mare de la statul român pentru schitul "Prodromu", de la Muntele Athos

Organizatia Elena de Turism
Grecia Athos

Schitul românesc "Prodromu", de la Muntele Athos, Grecia, va primi un sprijin financiar mai mare de la statul român, au decis, marţi, deputaţii prin aprobarea unui proiect pentru modificarea art.2 din Legea nr.114/2007 privind contribuţia statului român la acest schit.

Potrivit propunerii legislative, sprijinul financiar se majorează de la 250.000 de euro la 960.000 de euro anual, sumă alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

"Având în vedere istoria acestui loc şi importanţa acestuia pentru poporul român, este necesar ca statul român să acorde un sprijin financiar permanent pentru restaurarea, conservarea şi întreţinerea complexului de clădiri şi a operelor teologice, culturale, istorice şi artistice ce compun Schitul "Prodromu", dar şi pentru dezvoltarea relaţiei spiritual-culturale şi sociale a pelerinilor cu acesta (...). Lucrările de restaurare au început în urmă cu 30 de ani, iar pentru finalizarea acestora este necesară acordarea de către statul român a unui sprijin financiare anual în valoare de 960.000 de euro, întrucât costurile materialelor şi manoperei sunt din ce în ce mai mari, lucrările fiind întârziate şi amânate de la un an la altul, realizându-se până în prezent doar 40% din totalul lucrărilor de restaurare, sumele acordate până în prezent nefiind suficiente. Ca un termen de comparaţie, statul francez cheltuie aproximativ 4.000.000 euro anual pentru întreţinerea Catedralei Notre Dame, iar în urma tragicului accident din 15 aprilie 2019, în doar două zile, s-au strâns din donaţii 800.000.000 euro pentru restaurarea catedralei şi a operelor de artă afectate", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, iniţiată de reprezentanţi ai tuturor grupurilor parlamentare, cu excepţia USR, şi de parlamentari neafiliaţi.

Citește și: Coronavirusul, combinație letală de SARS și HIV, apreciază cercetătorii din China: 'Sunt afectați plămânii și sistemul imunitar'

"Suntem aici şi vocea celor care şi-au asumat să nu aibă voce au renunţat la lume şi s-au dedicat în totalitate rugăciunii pentru lume. Faptul că este acest spirit astăzi în Camera Deputaţilor demonstrează că rugăciunea şi jertfa lor nu este în zadar", a spus deputatul PSD Iulian Iancu, co-iniţiator.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian, de asemenea co-iniţiator, a subliniat la rândul său necesitatea sprijinirii reprezentării româneşti ca o datorie patriotică. "Identitatea românească nu se menţine cu alegerile din patru în patru ani, ci cu aceste instituţii-şcoală şi biserică pe care suntem datori să le sprijinim", a afirmat Vosganian.

"Prodromu", schitul românilor din Sfântul Munte Athos, a fost întemeiat în anul 1820 sub arhipăstorirea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei şi adăposteşte piese artistice literare şi documente istorice de valoare, între acestea fiind icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Prodromiţa". La Schitul 'Prodromu' se mai află icoana Maicii Domnului "Apărătoarea de foc", icoana Maicii Domnului "Înainte Vestitoarea, icoana Maicii Domnului "Ctitoriţa", iar în vechiul Paraclis al schitului cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul" este icoana Sfintei Treimi şi icoana Sfântului Ioan Botezătorul, ce a fost îmbrăcată în argint în anul 1853 de către Grigorie Al. Ghica, domnitorul Moldovei. Totodată, aici se află moaştele mai multor sfinţi, iar biblioteca schitului este un tezaur istoric inestimabil, ce conţine acte, documente, manuscrise, hrisoave şi opere teologice literare şi istorice unice în lume.

Citește și: Alexandru Rafila explică de ce nu ar fi bine să închidem școlile în România: există acest pericol

De asemenea, construcţia în sine a bisericii, cât şi a corpului de clădiri care constituie schitul 'Prodromu' sunt opere arhitectonice cu valoare istorică, recunoscute în plan internaţional şi vizitate anual de turişti din întreaga lume, fiind astfel un simbol pentru România.

Camera Deputaţilor este decizională în cazul acestui proiect de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.