Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cameron pierde teren în lupta cu Junker

David-Cameron-001



Umilit, marginalizat, naiv, lipsit de clarviziune, cu astfel de epitete îl caracterizează presa britanică pe şeful executivului de la Londra, care s-a împiedicat din nou de covorul european, pierzând încă o bătălie.

Iar acest eşec previzibil îi revigorează pe euroscepticii din rândul conservatorilor britanici, care se văd ameninţaţi de formaţiunea antieuropeană UKIP, marea învingătoare la alegerile europene.

Totuşi, Cameron a beneficiat în această luptă de un sprijin considerabil pe plan intern. Atât aliaţii săi liberal-democraţi cât şi opoziţia laburistă îi împărtăşeau ostilitatea faţă de fostul premier luxemburghez, pe care-l consideră prea federalist şi prea puţin dispus să pună în practică reformele solicitate de Londra. A avut în plus şi sprijinul presei britanice, cum este exemplul publicaţiei The Times, care a scris despre 'Junk Juncker' (gunoiul Juncker). Însă i-a lipsit susţinerea omologilor săi europeni, cei care iniţial i-au fost alături în demersul împotriva candidatului Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene, nuanţându-şi poziţia pe parcurs. 

Ministrul britanic de finanţe, George Osborne, mai vorbea însă luni despre un sprijin discret de care ar mai beneficia Cameron în rândul liderilor europeni 'care spun unele lucruri în particular, fără să le exprime şi în public'. Dar această ultimă remarcă nu diminuează din duritatea afirmaţiilor şefului diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, cel care într-o convorbire privată scursă în presă îl acuza pe Cameron de incompetenţă.

Cu două zile înaintea summitului european, şeful guvernului britanic rămâne ferm pe poziţii în opoziţia sa împotriva lui Juncker şi cere liderilor europeni să se pronunţe prin vot asupra acestei chestiuni în Consiliul European, deşi este conştient că va fi în minoritate în faţa susţinătorilor lui Juncker, conduşi de cancelarul german Angela Merkel. În plus, conform The Times, el are de gând să recurgă chiar şi la aşa-zisa 'armă nucleară', respectiv 'compromisul de la Luxemburg', în virtutea căruia o ţară poate bloca o decizie dacă estimează că prin adoptarea ei interesele sale fundamentale sunt ameninţate.

Dar există şi variante pentru a consola Marea Britanie, după cum afirmă analistul Simon Tilford, care vorbeşte despre posibilitatea ca Marea Britanie să primească în compensaţie un post important de comisar european, precum cel pentru piaţa internă.

Dacă însă în final Cameron va fi umilit public iar în perioada următoare va eşua de asemenea în încercarea de a obţine o reformă a Uniunii Europene, atunci nu-i rămâne decât să le recomande concetăţenilor săi să voteze 'nu' la referendumul pe care l-a promis asupra rămânerii Marii Britanii în UE.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.