Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cameruneza Djaili Amadou Amal, recompensată cu premiul Goncourt al Liceenilor

Gaudeamus
carte librarie online

Scriitoarea feministă cameruneză Djaili Amadou Amal, a cărei năzuinţă este de a "duce mai departe vocea femeilor din Sahel", i-a cucerit pe tinerii membri ai juriului prestigiosului premiu Goncourt al Liceenilor cu "Les Impatientes", un roman cu o puternică dimensiune autobiografică, ce explorează căsătoria forţată şi poligamia, relatează miercuri AFP.

"Scriitura este simplă şi emoţionantă şi sună just, fără lirism superfluu. Este o carte subtilă ce ne permite să observăm problema căsătoriei forţate prin prisma acestei mărturii emoţionante", a declarat miercuri prin videoconferinţă preşedintele juriului, Clémence Nominé, în vârstă de 16 ani.

Autoarea romanului "Les Impatientes", vedetă în ţara sa, a câştigat cu zece voturi din doisprezece, înaintea scriitorilor Lola Lafon ("Chavirer") şi Miguel Bonnefoy ("Heritage").

"Pentru mine, acest premiu înseamnă foarte mult. Când vorbim despre violenţa împotriva femeilor, indiferent dacă sunt tineri care sunt sensibili la acest subiect, când vorbim despre căsătorie precoce şi forţată, când vorbim despre violenţă fizică sau morală (...), în realitate aceasta înseamnă o speranţă pentru viitor", a spus Djaili Amadou Amal, pe care presa cameruneză o numeşte "glasul celor fără voce".

"Les Impatientes", care a constituit o surpriză apărând printre cei patru finalişti ai Goncourt, descrie o societate patriarhală marcată de ipocrizie, care afectează femeile de la o vârstă fragedă, refuzându-le accesul în special la educaţie. Romanul dă glas unui număr de trei femei de etnie fulani cărora li se spune constant cuvântul "munyal", răbdare în fulani, pentru a le determina să-şi accepte destinul, şi anume căsătoria forţată şi poligamia.

"Scenele pe care le descrie sunt foarte emoţionante, uneori violente, ne putem pune în pielea personajelor. Această carte îi face pe cititori să lupte şi sperăm că acest premiu va avea un impact asupra întregii lumi", a declarat pentru AFP Clémence Nominé.

Născută în nordul Camerunului, mama sa fiind egipteană, iar tatăl camerunez, Djaili Amadou Amal a fost căsătorită la vârsta de 17 ani cu un bărbat de circa cincizeci de ani pe care nu-l cunoştea. Ea a reuşit să divorţeze cinci ani mai târziu.

"O speranţă pentru tinerele fete"

Zece ani mai târziu, ea s-a recăsătorit, dar a devenit victima violenţei domestice. După ce a reuşit să scape din mâna acestui bărbat, el i-a răpit cele două fiice pentru a o aduce înapoi. În acelaşi timp, ea s-a luptat să-şi finalizeze pregătirea în management.

Salvarea o găseşte în lectură, apoi în scris, iar în 2010 ea lansează "Walaande: l'art de partager un mari". Acest roman povesteşte nesfârşita aşteptare a patru femei căsătorite cu acelaşi bărbat. Cartea este un succes în Camerun, unde ea cunoaşte notorietatea.

În "Les Impatientes", autoarea, pentru care acesta este cel de-al patrulea roman, şi prima carte publicată în Franţa, se străduieşte de asemenea să arate în ce măsură femeile, victime, reproduc inconştient aceste violenţe în fiicele lor.

Djaili Amadou Amal a înfiinţat în 2012 asociaţia Femmes du Sahel, care luptă pentru educarea fetelor din regiune.

"Acest premiu este o speranţă pentru toate tinerele fete din Africa, şi totodată arată tinerilor autori africani că nu este nevoie să plecăm în exil, că putem foarte bine să dăm viaţă literaturii africane în Africa şi să o facem să strălucească în lume", a declarat ea pentru AFP.

Scriitoarea a fost recompensată cu premiul pentru Cel mai bun autor african în 2019.

Creat la Rennes (vest) în 1988, premiul Goncourt al Liceenilor este o aventură în care se îmbarcă în fiecare an, începând din septembrie, în jur de 2.000 de liceeni din cincizeci de şcoli franceze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.