Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din Portugalia se încheie cu socialiştii şi opoziţia de centru-dreapta la egalitate

RPP Group
Portugalia alegeri

Campania electorală pentru alegerile legislative anticipate de duminică din Portugalia urma să se încheie vineri într-o incertitudine totală, socialiştii premierului demisionar Antonio Costa, mult timp favoriţi în sondaje, mergând umăr la umăr cu opoziţia de centru-dreapta, relatează AFP.

Avantajul de 13 puncte pe care Costa îl deţinea la începutul lunii noiembrie, când respingerea bugetului pe 2022 de către foştii săi aliaţi radicali de stânga a dus la dizolvarea parlamentului demisionar, s-a redus.

Potrivit ultimelor sondaje publicate înaintea "zilei de reflecţie" de sâmbătă, Partidul Socialist (PS) ar urma să câştige cu 35% sau 36% din intenţiile de vot, faţă de 33% pentru Partidul Social Democrat (PSD) al lui Rui Rio, fostul primar al oraşului Porto.

Diferenţa este prea mică pentru ca sondajele de opinie să poată prezice care dintre cei doi va câştiga. ''Ambele scenarii sunt posibile", a declarat pentru AFP politologul Marina Costa Lobo, de la Institutul de Ştiinţe Sociale al Universităţii din Lisabona, potrivit Agerpres.ro.

În speranţa de a obţine un avantaj decisiv, principalii candidaţi au jucat cartea votului util.

Doar doi pot câştiga: fie este PS şi vom continua să mergem înainte, fie este PSD şi vom merge înapoi", a declarat Costa, care a promis în repetate rânduri să "întoarcă pagina pandemiei" după ce a "întors pagina austerităţii" după ce a ajuns la putere în 2015.

''Toţi cei care nu doresc ca Antonio Costa să continue să fie prim-ministru au un singur vot util: PSD, singurul partid capabil să învingă PS", a spus, la rândul său, Rio.

În spatele celor două partide care conduc Portugalia de la instaurarea democraţiei, în 1974, sondajele arată patru formaţiuni aproape la egalitate, cu 5 până la 6% din intenţiile de vot.

La extrema dreaptă şi la dreapta, atât populiştii din partidul Chega, cât şi liberalii se aşteaptă să înregistreze câştiguri semnificative, după ce au intrat în parlament în 2019 cu un singur deputat.

În stânga radicală, foştii aliaţi ai Partidului Socialist - Blocul de stânga şi coaliţia comuniştilor şi verzilor - riscă să fie penalizaţi de respingerea proiectului de buget 2022, care a precipitat solicitarea acestui vot anticipat.

Costa şi-a lansat campania criticând "iresponsabilitatea" acestor grupuri, care au declanşat o criză politică într-un moment în care ţara se pregătea să iasă din criza sanitară datorită sosirii fondurilor europene din planul de relansare post-COVID-19.

La momentul respectiv, el a exclus ipoteza unei noi uniuni a stângii, dar, confruntat cu sondaje din ce în ce mai nefavorabile, şi-a schimbat apoi discursul şi s-a declarat gata să discute cu toate partidele, cu excepţia extremei drepte.

La rândul său, liderul opoziţiei s-a arătat întotdeauna dispus să negocieze cu Antonio Costa în condiţii care să-i permită învingătorului, oricare ar fi acesta, să formeze un guvern minoritar fără să se bazeze pe partidele radicale.

Rio a adăugat că va refuza să conducă o coaliţie care să includă formaţiunea de extremă dreapta Chega, dar nu a exclus posibilitatea de a guverna cu sprijinul său informal într-un parlament care ar putea oscila spre dreapta.

Cealaltă mare întrebare legată de alegerile de duminică este nivelul de participare la vot, în condiţiile în care ţara, ca multe altele, se confruntă cu o explozie de infecţii cauzate de varianta Omicron.

Dar Portugalia are cea mai mare acoperire vaccinală din Europa, iar situaţia din spitalele sale este sub control. Prin urmare, alegătorilor aflaţi în carantină li se va permite să-şi întrerupă izolarea pentru a vota.

''Sper că portughezilor nu le va fi teamă să voteze", a declarat premierul, care a votat deja duminica trecută în avans, la fel ca aproape 300.000 dintre compatrioţii săi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.