Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campania lui Silvio Berlusconi de a deveni preşedinte pare sortită eşecului, afirmă omul său de încredere

bbc.com
Silvio Berlusconi

Campania lui Silvio Berlusconi de a deveni preşedintele Italiei înregistrează puţine progrese şi cel mai înţelept ar fi ca el să renunţe la candidatură, a declarat marţi omul de încredere al fostului premier, informează Reuters.

Vittorio Sgarbi, deputat care încearcă să îi convingă pe parlamentarii indecişi să îl sprijine pe Berlusconi (în vârstă de 85 de ani), a anunţat că renunţă la aceste eforturi deoarece ele se dovedesc "o sarcină fără speranţă".

Berlusconi a condus patru guverne ca prim-ministru, însă încercarea sa de a deveni preşedinte a arătat mereu improbabilă din cauza trecutului său, care include o condamnare pentru fraude fiscale şi scandalul privind celebrele petreceri sexuale 'bunga bunga' din perioada când era în funcţie.

El este în prezent judecat pentru mituirea unor martori într-un proces anterior privind presupuse acte de prostituţie ale unor minore, în care a fost achitat. Berlusconi neagă că ar fi comis nereguli.

Într-un interviu pentru postul public de radio RAI, Sgarbi şi-a exprimat convingerea că Berlusconi caută o "ieşire onorabilă" prin propunerea unui alt candidat.

El a precizat că acest lucru ar putea însemna a-l îndemna pe preşedintele la final de mandat Sergio Mattarella să mai rămână în funcţie un mandat, în contextul în care Berlusconi este mai puţin înclinat să îl sprijine pe actualul premier Mario Draghi pentru acest post.

Draghi este considerat favorit de mulţi comentatori, peste 1.000 de parlamentari şi delegaţi regionali urmând să se întâlnească la 24 ianuarie pentru a începe votarea unui nou şef al statului, potrivit Agerpres.ro.

Berlusconi este candidatul oficial al blocului de centru-dreapta din parlament, format din două partide de dreapta, Liga şi Fraţii Italiei, şi din grupul său mai moderat, Forza Italia.

Pe hârtie, aceste partide nu au suficiente voturi pentru a-l alege preşedinte pe mogulul media şi miliardar, motiv pentru care Sgarbi a primit misiunea de a încerca atragerea a zeci de parlamentari neafiliaţi.

Ulterior, Sgarbi a declarat pentru Reuters că, deşi el nu poate găsi suficiente voturi pentru ca Berlusconi să fie ales, acest lucru încă este posibil prin alte canale diplomatice.

Primul dintre aceste mijloace ar fi ca fostul premier Matteo Renzi să îi ofere lui Berlusconi voturile partidului său de centru Italia Viva, lucru exclus până acum.

Al doilea ar fi ca un grup mare de parlamentari ai formaţiunii de dreapta 'Mişcarea 5 Stele' să îl sprijine pe Berlusconi, însă şi acest lucru parte puţin probabil, pentru că această formaţiune este în mod tradiţional un inamic declarat al fostului premier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.