Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campania lui Trump s-a transformat în cult: mulțimea adunată la mitingurile sale îl compară în mod explicit cu Iisus

nytimes.com

Mult timp cunoscut pentru prestațiile sale improvizate și volatile pe scenă, fostul președinte Donald Trump tinde acum să își încheie mitingurile într-o notă solemnă. O muzică moale, de reflecție, umple sala, în timp ce o liniște se așterne peste mulțime. Tonul lui Trump devine reverențios și sumbru, determinându-i pe unii susținători să își plece capul sau să închidă ochii.Alții ridică palmele deschise în aer sau murmură ca și cum s-ar ruga, scrie New York Times.

În acest moment, publicul lui Trump este congregația sa, iar fostul președinte este pastorul lor, în timp ce rostește un final de aproximativ 15 minute care evocă o chemare la altar evanghelică, tradiția emoționantă care încheie unele slujbe creștine în care participanții se apropie pentru a se angaja față de salvatorul lor.

"Marea majoritate tăcută se ridică ca niciodată înainte și sub conducerea noastră", recită el de pe un teleprompter într-o versiune tipică a scenariului. "Ne vom ruga lui Dumnezeu pentru puterea noastră și pentru libertatea noastră. Ne vom ruga pentru Dumnezeu și ne vom ruga cu Dumnezeu. Suntem o singură mișcare, un singur popor, o singură familie și o singură națiune glorioasă sub Dumnezeu."

content-image

Ritualul meditativ ar putea părea incongruent cu epicentrul gălăgios al mișcării conservatoare a națiunii, dar crezul politic al lui Trump reprezintă unul dintre cele mai clare exemple ale efortului său de a transforma Partidul Republican într-un fel de Biserică a lui Trump. Insistența sa asupra devotamentului și fidelității absolute poate fi observată la fiecare nivel al partidului, de la Congres la Comitetul Național Republican și până la alegătorii de rând.

Capacitatea lui Trump de a transforma pasiunea susținătorilor săi în evlavie este crucială pentru a înțelege cum de rămâne liderul republican de necontestat, în ciuda faptului că și-a condus partidul spre eșecuri politice repetate și în timp ce se confruntă cu zeci de acuzații de infracțiuni în patru dosare penale. Succesul său de a prezenta aceste urmăriri ca fiind persecuții - și de a avertiza, fără temei, că adepții săi ar putea fi următorii vizați - a alimentat entuziasmul pentru candidatura sa și l-a plasat, încă o dată, în poziția de a cuceri Casa Albă.

'Cu siguranță a fost ales de Dumnezeu'

Trump a sfidat mult timp înțelepciunea convențională ca un erou evanghelic improbabil, dar irefutabil.

El a fost căsătorit de trei ori, a fost acuzat în repetate rânduri de agresiune sexuală, a fost condamnat pentru fraudă în afaceri și nu s-a arătat niciodată prea interesat de serviciile religioase. Săptămâna trecută, cu câteva zile înainte de Paște, el a postat pe platforma sa de socializare un videoclip de tip infomercial care comercializa o Biblie de 60 de dolari care vine cu copii ale unora dintre documentele fondatoare ale națiunii și cu versurile cântecului lui Lee Greenwood "God Bless the U.S.A.".

Dar în timp ce Trump este dornic să mențină sprijinul alegătorilor evanghelici și să prezinte campania sa prezidențială ca pe o bătălie pentru sufletul națiunii, el a avut grijă, în cea mai mare parte, să nu vorbească direct în termeni mesianici. "Această țară are un salvator, și nu sunt eu - este cineva mult mai sus decât mine", a declarat dl Trump în 2021 de la amvonul de la First Baptist Church din Dallas, a cărei congregație depășește 14.000 de persoane.

Cu toate acestea, el și aliații săi s-au apropiat de comparația cu Hristos.

Anul trecut, reprezentanta Marjorie Taylor Greene, o republicană din Georgia și o apropiată aliată a lui Trump, a declarat că atât fostul președinte, cât și Iisus au fost arestați de "guverne radicale și corupte". Sâmbătă, dl Trump a distribuit pe rețelele de socializare un articol cu titlul "Crucificarea lui Donald Trump".

El este, de asemenea, cel mai recent dintr-un lung șir de președinți republicani și candidați prezidențiali care au acordat prioritate alegătorilor evanghelici. Dar mulți alegători creștini conservatori cred că Trump i-a depășit pe predecesorii săi în ceea ce privește rezultatele pentru ei, arătând în special majoritatea conservatoare pe care a instalat-o la Curtea Supremă, care a anulat drepturile federale la avort.

Donald Trump a câștigat o majoritate covârșitoare a alegătorilor evanghelici în primele două curse prezidențiale, dar puțini - chiar și în rândul mulțimii de la mitingurile sale - îl compară în mod explicit cu Iisus.

În schimb, este mai probabil ca turma trumpiană să îl descrie mai degrabă ca pe o versiune modernă a unor eroi din Vechiul Testament, precum Cyrus sau David, figuri cu defecte morale alese de Dumnezeu pentru a conduce misiuni profunde menite să realizeze dreptatea întârziată sau să se opună răului existențial.

"Cu siguranță a fost ales de Dumnezeu", a declarat Marie Zere, un broker imobiliar comercial din Long Island, care a participat la Conferința de acțiune politică conservatoare din februarie, în afara Washingtonului. "El încă supraviețuiește, chiar dacă toți acești oameni vin după el, și nu știu cum să explic asta altfel decât prin intervenție divină".

Pentru unii dintre susținătorii domnului Trump, atacurile politice și pericolele juridice cu care se confruntă acesta sunt de-a dreptul biblice.

"L-au răstignit mai rău decât pe Iisus", a declarat Andriana Howard, în vârstă de 67 de ani, care lucrează ca vânzătoare de mâncare într-un restaurant din Conway, S.C.

O armă politică și o vulnerabilitate

Nucleul solid și devotat de alegători al lui Trump a format una dintre cele mai durabile forțe din politica americană, oferindu-i un avantaj clar față de președintele Biden atunci când vine vorba de inspirația susținătorilor.

Patruzeci și opt la sută dintre alegătorii republicani din cadrul alegerilor primare sunt entuziasmați de faptul că Trump va deveni candidatul republican, iar 32 la sută sunt mulțumiți, dar nu entuziasmați de acest rezultat, potrivit unui sondaj recent realizat de New York Times/Siena College. Doar 23 la sută dintre democrați s-au declarat entuziasmați de posibilitatea ca Biden să fie candidatul lor, iar 43 la sută s-au declarat mulțumiți, dar nu entuziaști.

Intensitatea celor mai devotați susținători ai lui Trump a contat, de asemenea, în deciziile de campanie ale fostului președinte, potrivit a două persoane familiare cu deliberările interne. Capacitatea echipei sale de a miza pe alegătorii care vor vota fără prea multe îndemnuri suplimentare înseamnă că o parte din banii care altfel ar fi cheltuiți pentru operațiunile de participare la vot pot fi investiți în personal de teren, în reclame televizate sau în alte modalități de a-l ajuta pe Trump.

Dar și democrații văd un avantaj. O mare parte din sprijinul lui Biden provine de la alegători profund opuși lui Trump, iar consilierii președintelui văd o oportunitate de a speria alegătorii moderați oscilanți pentru a-l sprijini pe Biden, prezentând mișcarea lui Trump ca pe o creație asemănătoare unui cult care se concentrează pe restricționarea dreptului la avort și pe subminarea democrației.

Guvernatorul Gavin Newsom din California, un aliat democrat de top al lui Biden, a subliniat o prezență online din ce în ce mai agresivă din partea campaniei de realegere a președintelui, care a încercat să îl prezinte pe Trump ca fiind predispus la extremism religios.

"Există o oportunitate uriașă aici", a declarat Newsom într-un interviu. "Trump este atât de ușor de definit, iar el întărește această definiție iar și iar și iar și iar. Iar Biden are o campanie care poate folosi asta ca armă acum".

'Îi pasă cu adevărat de evanghelici? Nu știu'.

Împletirea de către Trump a politicii și religiei nu este deloc un fenomen nou. Creștinismul a exercitat mult timp o influență puternică asupra guvernului american, majoritatea alegătorilor identificându-se ca fiind creștini, chiar dacă țara devine tot mai seculară. Potrivit Gallup, 68% dintre adulți au declarat că sunt creștini în 2022, în scădere de la 91% în 1948.

Dar, în timp ce fostul președinte încearcă să se impună ca unicul și adevăratul lider republican, nuanțele religioase au pătruns în cea de-a treia sa campanie prezidențială.

E-mailuri de strângere de fonduri în numele său, cu formulări binevoitoare, promit iubire necondiționată, în mijlocul unor solicitări de contribuții de doar 5 dolari.

Chiar mai mult decât în campaniile sale anterioare, el își prezintă candidatura din 2024 ca pe o luptă pentru creștinism, spunând la o convenție a radiodifuzorilor creștini că "la fel ca în bătăliile din trecut, avem încă nevoie de mâna Domnului nostru".

Pe platforma sa de socializare, în ultimele luni, Trump a distribuit o schiță în stil de sală de judecată în care apare stând alături de Iisus și un videoclip care proclamă în mod repetat: "Dumnezeu ni l-a dat pe Trump" pentru a conduce țara.

Eficacitatea aparentă a unor astfel de tactici l-a făcut pe Trump primul politician important al națiunii care a reușit să separe cu succes caracterul de politică pentru alegătorii religioși, a declarat John Fea, profesor de istorie la Universitatea Messiah, o școală evanghelică din Pennsylvania.

"Trump a despicat atomul dintre caracter și politică", a spus dl Fea. "A făcut-o pentru că este într-adevăr primul care le ascultă doleanțele și le ia în serios. Îi pasă cu adevărat de evanghelici? Nu știu. Dar el a construit un mesaj care să se adreseze direct lor".

Sprijin din partea pastorilor locali

Mitingurile lui Trump au fost întotdeauna un fel de încrucișare între un concert rock și o renaștere în cort. Când Trump a început să își încheie mitingurile cu acorduri ambientale, mulți le-au legat de tema muzicală similară a mișcării conspiraționiste QAnon, dar campania s-a distanțat de această idee.

Steven Cheung, un purtător de cuvânt al lui Trump, a spus într-o declarație: "Președintele Trump a folosit finalul discursurilor sale pentru a crea un contrast clar cu ultimii patru ani de președinție dezastruoasă a lui Joe Biden și pentru a expune viziunea sa de a readuce America pe drumul cel bun".

Dar această schimbare a contribuit la transformarea mitingurilor lui Trump într-o experiență mai asemănătoare estetic cu cea a unei biserici.

Un miting al lui Trump din Las Vegas, în ianuarie, a început cu o rugăciune a lui Jesus Marquez, un bătrân la o biserică locală, care a citat Scriptura pentru a declara că Dumnezeu vrea ca Trump să se întoarcă la Casa Albă.

"Dumnezeu este de partea noastră - este de partea acestei mișcări", a spus Marquez, care a fondat American Christian Caucus, un grup de bază.

Iar la un miting din Carolina de Sud, în februarie, Greg Rodermond, pastor la Crossroads Community Church, s-a rugat ca Dumnezeu să intervină împotriva adversarilor politici ai dlui Trump, argumentând că aceștia "încearcă să fure, să ucidă și să distrugă America noastră".

"Tată, ne-am adunat astăzi aici în unitate pentru ca națiunea noastră să o vedem restaurată înapoi la măreția ei", a continuat dl Rodermond, "și, Doamne, credem că l-ai ales pe Donald Trump ca instrument în mâinile tale pentru acest scop".

Dar unii conservatori creștini sunt reticenți în a se alătura fraților lor pentru a deschide o cale directă de la ușile ornamentate de la Mar-a-Lago la porțile de rai.

Russell Moore, fostul președinte al brațului de politici publice al Convenției Baptiste Sudice, a declarat că mitingurile lui Trump au virat pe un "teritoriu periculos" cu rugăciunile de închidere și de deschidere a altarului din partea predicatorilor care îl descriu pe Trump ca fiind trimis din ceruri.

"Revendicarea autorității divine sau a unei aprobări din partea lui Dumnezeu pentru un candidat politic înseamnă că acea persoană nu poate fi pusă la îndoială sau opusă fără a se opune și lui Dumnezeu", a spus Moore. "Aceasta este o încălcare a poruncii de a nu lua numele Domnului în deșert".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.