Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campanie de testare gratuită HPV, în Regiunea Centru

Wikipedia
HIV virus

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş, derulează ultima lună a unui program de testare gratuită HPV, în Regiunea Centru. Femeile cu vârsta cuprinsă între 24-64 de ani se pot programa, fiind disponibile 2.000 de teste, relatează News.ro.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş anunţă, joi, că a început ultima lună a proiectului de testare gratuită HPV.

”Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce! Luna decembrie este ultima lună în care femeile din regiunea Centru pot efectua GRATUIT testare HPV! Mai sunt disponibile doar 2000 de teste”, au transmis, joi, reprezentanţii unităţii medicale.

Ce este screening-ul cancerului de col uterin?

Potrivit specialiştilor, screeningul cancerului de col uterin nu este, de fapt, un test pentru cancer.

”Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea şi tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening”, au mai transmis reprezentanţii unităţii medicale.

Aceştia invită femeile cu vârsta între 24-64 de ani să beneficieze de oportunitatea oferită de acest proiect şi să vină la caravana de screening şi la centrele de recoltare din regiunea Centru https://centruscreeningmures.ro/programari/ sau la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

”Cancerul de col uterin se dezvoltă în colul uterin al femeii. Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, care afectează în primul rând persoanele în vârstă, aproape jumătate din cazurile de cancer de col uterin apar între 35 şi 55 de ani, când multe femei sunt implicate activ în cariera lor şi în îngrijirea familiilor lor”, au mai precizat medicii.

Obiectivul proiectului este creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenţei crescute a cancerului de col uterin din România.

În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Proiectul ”Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin regiunea Centru” este derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.