Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campionul mondial Magnus Carlsen pune condiţii pentru a-şi apăra titlul în 2023

theguardian.com
Magnus Carlsen

Marele maestru norvegian Magnus Carlsen, care tocmai şi-a apărat fără emoţii titlul mondial, a anunţat că dacă viitorul său adversar nu va fi francezul Alireza Firoujza participarea lui la ediţia următoare a Campionatul Mondial de şah devine incertă, transmite AFP, arată Agerpres.

În finala Campionatului Mondial de la Dubai, Carlsen l-a învins pe challengerul său Ian Nepomniaci (Rusia) cu 7,5-3,5 la capătul a 11 dintre cele 14 partide prevăzute. Norvegianul deţine titlul mondial din 2013.

''Dacă el (Firoujza) câştigă Turneul Candidaţilor, ceea ce ar fi extrem de impresionant, există şanse bune să particip şi data viitoare. Dacă altcineva decât Firoujza câştigă Turneul Candidaţilor, este puţin probabil să joc următorul meci de campionat mondial'', a spus Carlsen, marţi, cu prilejul unui podcast pentru sponsorul Unibet.

Norvegianul a precizat că principala sa motivaţie de a participa la Campionatul Mondial este să-l înfrunte pe francezul de origine iraniană Alireza Firoujza, de 18 ani, care este nr. 2 mondial începând cu luna decembrie.

Firoujza s-a calificat pentru Turneul Candidaţilor, prevăzut în iunie 2022, cu participarea a opt şahişti, care va stabili challenger-ul oficial pentru campionul mondial. Francezul a devenit cel mai tânăr şahist din istorie cu un clasament FIDE de peste 2.800 puncte. El a bătut recordul de precocitate al lui Carlsen cu cinci luni.

Carlsen a exclus retragerea din competiţii: ''Voi continua să joc şah. Pentru că îmi aduce multă bucurie''. El a dezvăluit recent că s-ar putea concentra pe clasamentul ELO, pentru a atinge în premieră bariera celor 2.900 puncte. Scandinavul a stabilit cel mai bun clasament ELO cu 2.882 puncte în 2014.

Norvegianul s-a decis să-şi apere titlul mondial la şah rapid şi blitz cu prilejul Mondialului de la Varşovia (26-30 decembrie)

Marele maestru de 31 ani a câştigat al cincilea titlu mondial unificat, o performanţă depăşită doar de germanul Emanuel Lasker, de şase ori campion mondial acum 150 de ani şi de rusul Mihail Botvinnik, acum 60 de ani. Ruşii Garri Kasparov şi Anatoli Karpov au înregistrat de asemenea şase victorii la campionatul mondial, dar pe atunci existau două circuite mondiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.