Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada a lansat o iniţiativă mondială împotriva detenţiilor arbitrare

inchisoare puscarie gratii

Canada a lansat luni o iniţiativă semnată de aproape 60 de ţări care urmăreşte să împiedice statele să ţină închişi cetăţeni străini ca mijloc de presiune în relaţiile lor diplomatice, o practică utilizată în special de China, susţine Ottawa, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Miniştri de externe din 58 de ţări au semnat în cursul unei ceremonii virtuale la Ottawa o "Declaraţie împotriva detenţiei arbitrare în relaţiile unui stat cu alt stat", text fără caracter obligatoriu şi care nu vizează nicio ţară în mod special.

"Utilizarea cetăţenilor străini ca monedă de schimb pentru a exercita o influenţă asupra altui stat este ilegală. Este imorală şi trebuie să înceteze", a declarat ministrul canadian de externe Marc Garneau, prezentând declaraţia.

"Această iniţiativă este de urgenţă maximă. Practica detenţiei arbitrare îi pune în pericol pe toţi cetăţenii noştri, în special pe cei care călătoresc, lucrează sau trăiesc în străinătate. Aceasta include rezidenţii cu dublă cetăţenie care sunt vulnerabili în faţa arestărilor, detenţiilor şi condamnărilor arbitrare de către guverne care au intenţia de a-i utiliza în jocurile lor diplomatice", a subliniat el.

Citește și: Rareș Bogdan este pompierul de serviciu! Stinge ‘incendiul’ dintre Florin Cîțu și Vlad Voiculescu: Prim-ministrul a făcut, în special, referire la cei din Opoziție

"Toate cazurile de detenţie arbitrară, care vizează cetăţeni canadieni, persoane cu dublă cetăţenie sau cetăţeni ai unor ţări partenere sau ai altor state, sunt inacceptabile", a adăugat Garneau.

Declaraţia, deschisă semnării, a fost deja parafată de Uniunea Europeană, SUA, precum şi de Marea Britanie, Israel, Japonia şi Australia.

Această iniţiativă survine în timp ce doi canadieni sunt încarceraţi în China din decembrie 2018, Canada spunând că este vorba de detenţii "arbitrare".

Fostul diplomat Michael Kovrig şi compatriotul său Michael Spavor au fost reţinuţi la câteva zile după arestarea în Canada a unui cadru de conducere a companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou.

Meng Ammon fusese arestată la începutul lunii decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea SUA, care vor să o judece pentru fraudă bancară.

Arestarea sa, urmată de detenţia în China a celor doi canadieni acuzaţi de spionaj, a provocat o gravă criză diplomatică între Beijing şi Ottawa

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.