Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada anunţă sprijin neletal şi consolidarea misiunii de instruire militară

canada steag

Canada a anunţat miercuri că va trimite echipamente neletale Ucrainei şi va ajuta Kievul să adune informaţii şi să contracareze atacuri cibernetice pe măsură ce Rusia îşi consolidează prezenţa militară la graniţele sale, informează Reuters preluat de agerpres.

Premierul Justin Trudeau a mai spus că guvernul său va prelungi cu trei ani şi va dubla dimensiunea unei misiuni de instruire a armatei ucrainene denumite Operation Unifier.

Rusia a dislocat zeci de mii de militari în apropierea graniţei sale cu Ucraina, dar neagă că intenţionează să îşi atace vecinul. Statele Unite şi Marea Britanie au început să trimită mai multe arme Ucrainei.

"Odată cu creşterea tensiunilor şi agresiune nejustificată a Rusiei, Canada va fi acolo pentru a oferi sprijin continuu Ucrainei astfel încât aceasta să se poată apăra", a declarat Trudeau reporterilor.

Canada va înfiinţa, de asemenea, un grup operativ şi îşi va extinde capacitatea diplomatică - inclusiv la Kiev - pentru a coordona sprijinul acordat Ucrainei, a declarat ministrul de externe Melanie Joly.

"Diplomaţia este singura cale viabilă de urmat pentru Rusia. Orice agresiune ulterioară va avea consecinţe serioase, inclusiv sancţiuni coordonate, iar Canada este pregătită", a declarat Joly.

Ministrul apărării, Anita Anand, se va deplasa în Letonia şi Ucraina "în zilele următoare" pentru a vizita forţele canadiene din aceste ţări, a declarat Trudeau.

Aproximativ 200 de militari canadieni se află deja în Ucraina ca parte a misiunii de instruire care a fost oferită "celor peste 30.000 de soldaţi ucraineni", a spus Anand.

Premierul Trudeau a declarat că misiunea de instruire va fi prelungită cu trei ani, cu un cost de 340 de milioane de dolari canadieni, iar alţi 60 de soldaţi canadieni se vor alătura celor deja prezenţi în Ucraina. Numărul total al acestora ar putea ajunge la nu mai puţin de 400, a precizat premierul canadian.

Trudeau a spus că echipamentul neletal va include, printre altele,"blindaj, optică şi lunete", iar Anand a precizat că va include echipamente de supraveghere.

Canada a mai anunţat că va oferi ajutor pentru dezvoltare şi ajutor umanitar de până la 50 de milioane de dolari canadieni, care se adaugă împrumutului de până la 120 de milioane de dolari promis săptămâna trecută.

Canada, care are o populaţie considerabilă şi influentă din punct de vedere politic de origine ucraineană, a adoptat o linie fermă faţă de Rusia după anexarea Crimeei în 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.