Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada cere Beijingului eliberarea 'imediată' a celor doi cetăţeni ai săi încarceraţi din 2018 în China

canada

Ministrul canadian de externe, François-Philippe Champagne, i-a cerut marţi omologului său chinez, Wang Yi, eliberarea 'imediată' a celor doi cetăţeni canadieni încarceraţi din decembrie 2018 în China, al căror caz constituie o 'prioritatea absolută' pentru Ottawa, transmite AFP.

Canadienii Michael Kovrig, fost diplomat la Beijing, şi omul de afaceri Michael Spavor se află în detenţie în China din decembrie 2018 sub acuzaţia de spionaj, potrivit agerpres.ro.

Citește și: SCENE INCREDIBILE în Germania: Un român rupt de beat, aproape dezbrăcat, a circulat pe suportul de biciclete al unui autocar

Detenţia lor este amplu percepută în Occident ca o măsură de represalii la arestarea, cu câteva zile mai devreme în Canada, la cererea justiţiei americane, a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei.

Aceste cazuri au provocat o criză diplomatică fără precedent între China şi Canada.

Marţi, în cursul unei întâlniri la Roma, François-Philippe Champagne i-a cerut omologului său chinez Wang Yi eliberarea imediată a celor doi canadieni.

Situaţia lor rămâne 'o prioritate absolută pentru guvernul Canadei', a subliniat Champagne într-un comunicat al ministerului său.

Vezi și: Mircea Negulescu rupe tăcerea despre Laura Codruța Kovesi: 'Am rămas surprins de dialogul respectiv'

Champagne a cerut de asemenea Beijingului să le acorde 'clemenţă tuturor canadienilor care riscă pedeapsa cu moartea în China'.

Patru cetăţeni canadieni se află în închisoare în China pentru un caz legat de droguri şi îi aşteaptă pedeapsa capitală.

De partea chineză, şeful diplomaţiei a afirmat că cele două ţări întâmpină 'serioase dificultăţi din cauza detenţiei unui cetăţean chinez' în Canada, potrivit unui comunicat al MAE de la Beijing.

Wang Yi, care nu a menţionat-o explicit pe Meng Wanzhou, a făcut apel la Canada să 'adopte postura unui stat independent' şi să 'ridice principalele obstacole' care afectează relaţiile bilaterale.

Întrevederea celor doi miniştri de externe, prima începând din noiembrie trecut, a avut loc chiar în ziua în care justiţia canadiană a respins, invocând securitatea naţională, o cerere a avocaţilor lui Meng Wanzhou.

Aceştia solicitau acces la documente secrete care, argumentau ei, ar dovedi existenţa unui complot între FBI şi autorităţile canadiene. Un astfel de complot, dacă ar fi dovedit, ar putea duce la anularea procedurii de extrădare a lui Meng Wanzhou în Statele Unite, care o acuză de încălcarea sancţiunilor împotriva Iranului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.