Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada: Guvernul va despăgubi cu 31 mil. de dolari trei persoane acuzate pe nedrept de terorism

muslim in canada

Guvernul canadian a ajuns la un acord vizând despăgubirea cu peste 31 milioane de dolari (21 milioane de euro) a trei bărbaţi acuzaţi pe nedrept de legături cu terorismul şi torturaţi în Siria şi în Egipt, transmite AFP, citând presa locală, scrie agerpres.ro

Abdullah Almalki, Ahmad Elmaati şi Muayyed Nureddi au fost arestaţi şi torturaţi la scurt timp după atacurile de la 11 septembrie 2001. După ce au fost eliberaţi fără a fi fost inculpaţi, ei au revenit în Canada şi, declarându-se nevinovaţi, au dat în judecată guvernul pentru rolul pe care l-ar fi avut acesta în detenţia lor. 

O anchetă independentă condusă în 2008 de Frank Iacobucci, fost judecător al Curţii Supreme, a concluzionat că serviciile de informaţii şi poliţia federală canadiene au fost responsabile 'în mod indirect' de relele tratamente suferite de cei trei. 

În luna martie, guvernul canadian a prezentat în mod oficial scuze pentru 'orice rol' pe care reprezentanţii săi 'l-ar fi putut juca în legătură cu detenţia şi relele tratamente suferite în străinătate' de cei trei bărbaţi. 

Suma despăgubirilor totale (31,5 milioane de dolari), avansată de cotidianul Le Devoir pe baza unor documente de conturi publice, nu a fost confirmată de guvern deocamdată. 

'Înţelegerile cu Abdullah Almalki, Ahmad Abou-Elmaati şi Muayyed Nureddin, care ceruseră 100 de milioane de dolari drept compensaţii, au fost anunţate mai devreme în acest an', a menţionat joi Scott Bardsley, purtător de cuvânt al ministrului securităţii publice, Ralph Goodale. 

El a indicat totuşi că nu poate 'confirma suma acordată acestor persoane'. 

Maher Arar a fost transferat în Siria de autorităţile americane pe baza unor informaţii furnizate de Canada şi torturat într-o închisoare din Damasc, iar ulterior exonerat de autorităţile de la Ottawa. 

Omar Khadr a fost capturat pe un câmp de luptă în Afganistan în 2002 şi ţinut prizonier în închisoarea de la Guantanamo, după care a fost trimis în Canada şi eliberat în 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.