Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada: Provincia Alberta se rupe oficial de guvernul federal de la Ottawa

canada steag

Provincia canadiană Alberta a adoptat joi un proiect de lege care permite guvernului său, condus de puţin timp de un prim-ministru ultra-conservator, să ignore legile federale pe care le consideră prejudiciabile, cum ar fi măsurile de reducere a emisiilor din industria sa petrolieră, informează AFP, citat de Agerpres.

Votul asupra controversatei "Legi privind suveranitatea" deschide calea pentru o nouă perioadă de tensiune între această provincie din vestul Canadei, principalul producător de petrol al ţării datorită nisipurilor sale bituminoase, şi guvernul federal al premierului Justin Trudeau de la Ottawa.

Aleasă la începutul lunii noiembrie, după demisia predecesorului său, noul prim-ministru Danielle Smith vrea să utilizeze legea ca instrument pentru a contracara viitoarele măsuri federale de control al armelor şi taxa naţională pe carbon care urmăreşte să reducă emisiile de gaze cu efect de seră prin creşterea treptată de la 50 de dolari canadieni pe tona de emisii de CO2 în prezent la 170 de dolari în 2030.

"Nu este ca şi cum Ottawa ar fi un guvern naţional", a spus noul prim-ministru."Ţara noastră funcţionează ca o federaţie de jurisdicţii suverane şi independente. Avem dreptul să ne exercităm puterile suverane în propriile noastre domenii de competenţă", a spus ea.

Pentru Noul Partid Democrat (NDP), principalul partid de opoziţie din provincie, acest proiect de lege este o "mizerie" neconstituţională care ocoleşte procesul democratic şi riscă să frâneze investiţiile. Liderii indigeni au criticat, de asemenea, această nouă legislaţie, care aduc atingere drepturile lor, stabilite prin tratate.

Cu mai puţin de şase luni înaintea alegerilor din Alberta şi în contextul în care NPD a promis că va abroga proiectul de lege dacă va câştiga, premierul canadian Justin Trudeau a denunţat dorinţa provinciei de a "se răzbuna pe guvernul federal". Însă, mai degrabă decât să se certe, Trudeau a spus că administraţia sa va încerca să "lucreze cât mai constructiv posibil" cu Alberta pe priorităţile federale, precum locurile de muncă, îngrijirea copiilor, serviciile stomatologice şi asistenţa pentru locuinţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.