Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada se dotează cu avioane de luptă F-35: acord finalizat pentru cumpărarea a 88 de aparate de la Lockheed Martin

F 35

Canada a finalizat un acord pentru cumpărarea a 88 de avioane de luptă F-35 de la compania americană Lockheed Martin, într-un proiect de 19 miliarde de dolari canadieni (14,2 miliarde de dolari), pentru a-şi înlocui flota veche de avioane de luptă, transmite Reuters, citat de news.ro.

Primele F-35 urmează să fie livrate în 2026, iar flota ar trebui să fie complet operaţională între 2032 şi 2034, a declarat ministrul Apărării, Anita Anand, într-o conferinţă de presă.

”F-35 este cel mai avansat avion de luptă de pe piaţă şi este aeronava potrivită pentru ţara noastră”, a spus Anand reporterilor, adăugând că achiziţia şi întreţinerea ar putea contribui anual cu peste 425 milioane de dolari canadieni la economia canadiană şi cu aproape 3.300 de locuri de muncă.

Anand a spus că aceasta este cea mai mare investiţie în Royal Canadian Air Force din ultimii 30 de ani.

Anunţul achiziţiei avioanelor F-35 coincide cu călătoria primului ministru Justin Trudeau de luni în Mexic, pentru summitul liderilor nord-americani, unde s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden.

Ottawa încearcă de mai bine de un deceniu să-şi înlocuiască flota de avioane de luptă CF-18 Boeing, dintre care unele au mai bine de 40 de ani.

O schimbare a guvernelor, modificările regulilor pentru procesul de achiziţie a aeronavelor, precum şi dificultăţilor din cauza pandemiei de Covid-19 au declanşat întârzieri.

Proiectul include costul de amenajare a infrastructurii, arme şi alte cheltuieli aferente, pe lângă preţul avioanelor. Cu toate acestea, oficialii au spus că costul total, pe durata ciclului de viaţă al avionului, noile avioane fiind estimate să dureze până în 2070, este estimat la 70 de miliarde de dolari.

Canada face parte dintr-un consorţiu care a ajutat la dezvoltarea avioonului F-35 al Lockheed Martin, iar Ottawa va plăti pentru aeronavă aceeaşi sumă ca şi ceilalţi participanţi, inclusiv Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.