Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canalul umanitar elveţian nu este un semn al bunăvoinţei Statelor Unite (Mohammad Javad Zarif)

Financial Times
Mohammad Javad Zarif

Canalul umanitar elveţian nu este un semn al bunăvoinţei Statelor Unite, a susţinut luni ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, la câteva zile după un anunţ în acest sens făcut de Washington şi Berna, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Guvernele american şi elveţian au anunţat joi deschiderea unui canal umanitar pentru livrarea de alimente şi medicamente în Iran fără încălcarea sancţiunilor impuse acestei ţări de Washington.

''Acesta este un pas mic şi îi mulţumim guvernului elveţian pentru eforturile sale, dar acest canal nu este deloc un semn al bunăvoinţei Americii'', a declarat Zarif, citat de agenţia de presă iraniană ISNA.

Prin intermediul aşa-numitului Acord comercial umanitar elveţian (SHTA), exportatorii din Elveţia beneficiază de o posibilitate sigură de plată printr-o bancă elveţiană ce garantează achitarea livrărilor pentru sectoarele alimentar, farmaceutic şi medical din Iran.

Deja, prin acest mecanism au fost trimise în Iran trei transporturi de medicamente pentru cancer şi transplanturi. Alimentele, medicamentele şi alte produse cu scop umanitar sunt exceptate de la sancţiunile împotriva Iranului reintroduse de SUA după ce preşedintele Donald Trump a decis retragerea unilaterală din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul de puterile internaţionale.

Pe de altă parte, la Teheran este aşteptat luni şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, care se va întâlni cu ministrul de externe Zarif şi cu alţi demnitari iranieni.

Borrell anunţase pe 24 ianuarie că statele semnatare ale acordului nuclear internaţional încheiat în 2015 la Viena au convenit organizarea unei reuniuni de conciliere ''în februarie'', menită să ţină în viaţă acest pact după ce SUA l-au denunţat unilateral în 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.