Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cancelarul austriac respinge alegerile anticipate şi vrea un guvern minoritar

diepresse.com
christian kern austria

Cancelarul social-democrat al Austriei, Christian Kern, a declarat că se pronunţă împotriva alegerilor anticipate cerute de ministrul de externe conservator Sebastian Kurz şi că, dacă va fi nevoie, este dispus să conducă un guvern minoritar, transmit agenţiile DPA şi Reuters.

După ce vicecancelarul Reinhold Mitterlehner a demisionat miercuri din acest post şi din cel de preşedinte al partidului popular OeVP, invocând divergenţe atât în partid cât şi în coaliţia de guvernare, Sebastian Kurz este evocat drept principalul candidat pentru preluarea conducerii acestei formaţiuni. Dar el a condiţionat acest demers de primirea mai multor atribuţii în partid decât avea Mitterlehner, a cărui marjă de decizie a fost restrânsă de puterea influenţilor lideri regionali, care pot inclusiv să schimbe miniştri fără a avea nevoie de acordul preşedintelui partidului.

De asemenea, Kurz a cerut vineri organizarea de alegeri anticipate, pe care le consideră 'cea mai bună cale de a face posibilă schimbarea în Austria', unde cancelarul Christian Kern conduce un guvern de coaliţie format din social-democraţi şi creştin-democraţi. Însă acesta din urmă a respins ideea anticipatelor. 'Nu dorim alegeri anticipate. Vom continua să căutăm soluţiile potrivite, inclusiv prin schimbarea majorităţi dacă va fi necesar', a afirmat el într-un interviu acordat publicaţiei Die Presse. Acelaşi ziar a citat şi o declaraţie a unui alt membru social-democrat din echipa guvernamentală, care a spus că 'dacă (Kurz) nu vrea (să menţină coaliţia), atunci trebuie să-şi dea demisia imediat' din executiv.

Cele două partide care formează coaliţia de guvernare au convenit în luna ianuarie asupra unei agende de reforme ambiţioase privind economia şi problema imigraţiei, dar nu au reuşit să o implementeze şi se acuză reciproc pentru acest impas, conform Agerpres.

Alegerile la termen sunt programate pentru toamna anului viitor, dar anticipatele ar putea fi convocate dacă există o majoritate parlamentară favorabilă acestei soluţii. Conform ultimelor sondaje, partidul naţionalist FPOe conduce în intenţiile de vot, cu circa 30%, urmaţi cu doar un procent mai jos de social-democraţii din SPOe, în timp ce popularii din OeVP au circa 21%. Sondajele mai relevă că o eventuală preluare a conducerii OeVP de către Sebastian Kurz, în vârstă de numai 30 de ani, ar creşte şansele de victorie ale conservatorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.