Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cancelarul Austriei, după întâlnirea cu Viorica Dăncilă: Am discutat despre grijile noastre privind statul de drept și abordarea investitorilor internaționali

Sebastian Kurz

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a afirmat, într-o declarație comună de presă cu premierul Viorica Dăncilă la Guvern, că a discutat cu aceasta despre îngrijorările pe care le are cu privire la statul de drept și abordarea investitorilor internaționali, potrivit Mediafax.

„Am avut ocazia să fiu oaspetele dvs astăzi aici cu ocazia predării ștafetei președinției la Consiliul UE. Pe parcursul președinției noastre am depus eforturi deosebite. Am reușit să organizăm foarte multe dialoguri, au fost abordate multe tematici, am reuit să obținem compromisuri, a fost o colaborare intensă și președinția a fost una de succes. Dorim toate cele bune președinției române și îi dorim să continue munca începută de noi, vorbim despre Brexit, cadrul financiar multianual și sper că și subiectele importante, de exemplu accentul pus pe Balcanii de Vest vor fi continuate. Am discutat despre grijile noastre în ceea ce privește statul de drept și abordarea investitorilor internaționali. Sperăm că vom reuși să avem un schimb bun și să rămânem în relații la fel de bune. M-aș bucura ca această cooperare bilaterală să continue, mai ales dacă putem să lucrăm î inteesul comun al UE. Vă doresc succes la președinția Consiliului UE”, a afirmat Sebastian Kurz, în cadrul unei declarații comune de presă, alături de premier, la Palatul Victoria.

Citeste si Un nou SEMNAL de ALARMĂ privind noile măsuri fiscale și economice: Vor genera pagube serioase economiei și cetățenilor

Șeful Executivului a explicat că printre subiectele abordate cu cancelarul austriac se numără și cel referitor la provocările existente la nivel european, precum cadrul financiar multianual sau Brexit.

„Am discutat despre președinția Consiliului UE, deaspre dosarele importante aflate pe agenda europeană, despre trecerea lină de la președinția Consiliului UE. Vreau să menționez faptul că pe timpul președinției Austriei la Consiliul UE, România a deținut președinția din umbră. Miniștrii Guvernului au participat la triourile pe dosarele importante aflate pe masa UE. Am abordat principalele provocări la nivel european, am vorbit despre Brexit, o provocare foarte importantă care a marcat președinția austriacă și care cu siguranță va marca și președinția rotativă pe care o va deține România. Am discutat despre cadrul financiar multianual și chiar dacă opiniile sunt divergente pe anumite politici, pe anumite aspecte, aici mă refer la politica agricolă comună sau la politica de coeziune, se impune cooperare strânsă între România și Austria. Am abordat și teme legate de migrație, de terorism care știm că așteaptă un răspuns nu numai de la România sau Austria, ci de la toate statele membre ale UE”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul întrevederii.

Premierul și-a arătat dorința de continuitate a colaborării dintre Austria și România, în ciuda „opiniilor divergente” pe care cele două state le au despre unele situații.

„Știu ca opiniile sunt divergente, știu că suntem foarte divizați la nivel european. Este greu să găsești o soluție pentru situații diferite în statele membre, dar este de datoria noastră să găsim această soluție. Sunt convinsă că această cooperare va continua și i-am spus domnului cancelar că ne dorim această cooperare și pe timpul președinției Consiliului UE deținută de România. Am abordat și cooperarea dintre România și Austria. Ne dorim o cooperare în plan bilateral economic și comercial mai bună. Am propus o cooperare sectorială între Ministerele noastre.Avem Ministere care cooperează foarte bine, dar sunt și domenii precum IT sau cercetarea n care trebuie să facem eforturi suplimentare pentru a îmbunătăți cooperarea dintre cele două țări”, a adăugat Dăncilă.

În finalul discursului, Viorica Dăncilă l-a felicitat pe cancelarul austriac pentru rezultatele avute pe parcursul deținerii președinției Consiliului UE de către Austria: „Îl felicit pe domnul cancelar pentru președinție, pentru rezultate pe care le-a avut, pentru modul de abordare”.

România va prelua din ianuarie 2019 Președinția rotativă a Consiliului UE de la Austria, pentru o perioadă de șase luni.

Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a avut, în prealabil o întrevedere la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Oficialul străin a declarat, ulterior, că atunci când există o evoluție negativă cu privire la democrație și statul de drept, este important "să reacționăm, să încercăm să corectăm".

Cancelarul autriac a mai spus, întrebat dacă firmele austriece ar putea pleca din România din cauza măsurilor fiscale anunțate, că nu Guvernul le spune companiilor ce să facă, precizând însă că acestea "ar putea să își facă bagajele să plece".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.