Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, se declară ostil opțiunii de a li se oferi refugiaților posibilitatea de a cere azil în Uniunea Europeană

Sebastian Kurz

Cancelarul austriac Sebastian Kurz s-a pronunţat luni împotriva opţiunii de a li se oferi migranţilor posibilitatea de a cere azil în Uniunea Europeană din „platforme regionale de debarcare”, pe care Cei 28 vor să le înfiinţeze în afara continentului european, relatează AFP, informează news.ro.

„Eu fac parte dintre cei care spun că, dacă autorizăm cereri de azil, acest lucru va crea un factor de atracţie incredibil”, a declarat pentru postul de radio Ö1 şeful Guvernului austriac, a cărui ţară tocmai a preluat preşedinţia semestrială a UE.

Kurz a adăugat că această problemă a condus la opinii divergente în cadrul recentului summit UE pe tema migraţiei.

În cadrul acestei reuniuni - organizată în plină criză politică în Germania, dar şi pe tema viitorului dreptului de azil în Europa -, reprezentanţii statelor membre UE au decis să „exploreze rapid” „conceptul” încă vag de „platforme regionale de debarcare” a migranţilor salvaţi în ape internaţionale.

Vezi și: Lovitură grea pentru Polonia. Comisia Europeană lansează o nouă procedură de infringement

Cancelarul austriac consideră că ar fi mai inteligent să se meargă să se caute în mod direct oamenii în zone de război, în loc să se creeze o incitare la a întreprinde periculoasa traversare a Mării Mediterane”.

În opinia lui Kurz se pune totodată problema „dacă, la nivel mondial, cele 60 de milioane de persoane care fug din ţara lor trebuie să poată să depună o cerere de azil în Europa sau dacă nu cumva o pot face altundeva”.

Nicio ţară terţă din afara UE nu s-a oferit să primească asemenea „platforme regionale de debarcare”, a căror înfiinţare provoacă multe îndoieli atât în rândul ţărilor europene, cât şi cu privire la compatibilitatea lor cu dreptul internaţional.

Cancelarul austriac a catalogat sâmbătă drept „fezabil” să se încheie un acord cu ţări africane în vederea găzduirii unor asemenea locuri.

El şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa să se organizeze, până la sfârşitul anului, un summit UE-Africa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.