Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când ar putea ratifica Ungaria aderarea Suediei la NATO: Anunțul făcut de Budapesta

hotnews.ro
finlanda suedia nato

Ungaria a semnalat joi că ar putea ratifica cererea Suediei de a adera la NATO în toamnă, un parlamentar al partidului de guvernământ afirmând că decizia Turciei de a susține candidatura Suediei a deschis calea consolidării alianței într-un moment de necesitate, relatează Reuters, potrivit RADOR.

Deputatul ungar Zsolt Nemeth a declarat că nu este nevoie să fie convocată mai devreme o sesiune extraordinară a parlamentului pentru aprobarea deciziei, întrucât ratificarea aderării Suediei de către Turcia va avea loc ulterior. Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, a amânat ratificarea, însă ministrul de externe a declarat la începutul lunii iulie că Budapesta nu va întârzia acest proces dacă Turcia va renunţa la opoziţie - ceea ce s-a întâmplat luni, înaintea summitului NATO de la Vilnius.

"Noi ne vom relua activitatea la jumătatea lunii septembrie", a declarat Nemeth, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe a parlamentului ungar, pentru postul privat InfoRadio. Nu este nevoie să ne întrunim mai devreme, întrucât președintele Tayyip Erdogan nu va transmite ratificarea aderării Suediei la NATO către parlamentul turc până înainte de reluarea lucrărilor acestuia, în toamnă, a spus Zsolt Nemeth.

Suedia și Finlanda au solicitat în 2022 aderarea la NATO ca reacţie la invadarea Ucrainei de către Rusia, renunţând la politicile de nealiniere militară implementate în deceniile Războiului Rece. Ankara s-a opus mai multe luni ratificării, acuzând Suedia că face prea puțin împotriva persoanelor pe care Turcia le consideră teroriste, în principal membri kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în afara legii. În Ungaria, procesul de ratificare a rămas blocat în parlament din iulie 2022, Orban exprimându-și îngrijorarea cu privire la aderarea ţărilor nordice la NATO. Parlamentarii ungari au aprobat cererea Finlandei la sfârșitul lunii martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.