Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când școala NU mai e școală, ci bătaie de joc: Cazul de la Craiova, al vlogerului Șelly - OPINIE

selly dorian popa

Craiova, Liceul ”Frații Buzești”, joi, 23 ianuarie, anul de grație 2020. Una dintre vedetele copiilor și adolescenților din România, Dorian Popa, actor, cântăreț și vloger, pășește pe poarta titratului liceu, aproape de ora 08:00. Este întâmpinat de un alai de elevi și, după ce face câteva poze și dă autografe, intră într-o sală de clasă, unde sunt liceenii de la a XII-a D. Participă la orele din Bănie, deși nu este elevul instituției și are și peste 30 de ani.

Comuna Axintele, județul Ialomița, o școală generală, miercuri, 15 ianuarie, același an de grație. Ministrul Educației, Monica Anisie, face o vizită neașteptată, alături de presă și oficialitățile locale și județene, într-una dintre celebrele școli cu WC în curte. Ministrul o surprinde pe o învățătoare când ridică tonul, în timpul orei, la elevi, intră peste ea și o muștruluiește. Anisie nu a ales o școală celebră pentru a vedea actul educațional, unde, probabil, este convinsă că se desfășoară perfect, ci un sătuc uitat de politicienii care ar fi trebuit să se îngrijească și de elevii fără WC în școală. Ce a urmat știm, atât criticile vehemente ale cadrelor didactice la adresa ministrului, cât și faptul că Anisie și-a cerut iertare pentru modul în care a procedat.

Să revenim în Bănie. Dorian Popa și vlogerul Șelly, adică Andrei Șelaru, au făcut un experiment ce a constat în schimbarea, pentru o zi, a rolurilor. Joia trecută a venit rândul lui Dorian să fie ”Șelly pentru o zi” și să meargă, în locul olteanului, la școală. Cursurile la Liceul ”Frații Buzești” încep la ora 07:30. Dorian  ajuns cu puțin înainte de ora 08:00, adică cu o întârziere de jumătate de oră.

Până și Dorian Popa a fost surprins când a văzut foarte mulți elevi întârziați în afara și în curtea școlii, dovadă că nu era o întâmplare, ci un obicei la instituția de învățământ din Bănie. ”Văd foarte mulți copii afară. Dacă ar fi început orele, nu trebuia să fie toată lumea în clase?”, a spus, uimit, Dorian, semn că și pe vremea lui lucrurile stăteau altfel, elevii mergând la școală.

Iubita lui Șelly a întârziat și ea la prima oră, așa cum se vede pe filmare, iar alături de ea au mai fost încă doi colegi întârziați. Prima oră era de limba și literatura română, cu nimeni alta decât diriginta clasei.

”Cam târziu... Hai!”, a spus doamna profesoară de română, în timp ce cei patru au intrat în clasă.

După ce intră în sală, se vede că în clasă sunt foarte puțini elevi. Eu i-am numărat și erau doar 19. 19 din 36 de elevi, atâția câți sunt în catalog, la prima oră, la ora de română, disciplină obligatorie, cu două examene, la bacalaureat. Nu vi se pare nimic ciudat?

Despre ce se întâmplă, de fapt, în Liceul ”Frații Buzești”, în timpul orelor, vedem, în continuare, de pe vlogul lui Șelly. Tot la ora de română, cu diriginta clasei, se remarcă încă 4 eleve care intră și mai târziu la cursuri. Ar fi interesant de aflat ce spune profesoara-dirigintă, ce spune conducerea școlii despre acest obicei al elevilor.

O altă oră la care Dorian Popa a fost primit a fost cea de matematică. Însă, altă surpriză! Profesorul a lipsit, iar în locul lui a intrat un pensionar. Unul care NU predă la Liceul ”Frații Buzești”. Normal ar fi fost ca profesorul care a absentat să își trimită un coleg de specialitate să îi țină locul. Dacă toți erau ocupați, putea apela la un alt profesor sau la cel de serviciu, dar la ore a ajuns un domn cu o vârstă venerabilă, de aproape 70 de ani. O întrebare ar putea fi ridicată: dacă respectivul domn avea TBC? A fost el controlat medical înainte de a intra la ore? Conducerea școlii știe despre acest caz?

În pauză, la Liceul ”Frații Buzești”, aflat în top 10 în clasamentul național întocmit pe baza mediei de admitere în clasa a IX-a, se ascultă manele. O elevă cu o mare boxă portabilă dă drumul la muzică și dansează, semn că și în Craiova cultura este la mare căutare.

Dorian Popa a avut o singură profesoară care a refuzat să îl accepte la ora ei. O doamnă care predă limba franceză și despre care Șelly a precizat, ulterior, că ”acea doamnă face lucrurile ca la carte”.

Să revenim la fondul problemei. Șelly a spus, citez: ”Acum, în clasa a XII-a, nu prea mai mergem la școală. Ne axăm mai mult pe meditații și pe învățatul acasă”. Uluitor, nu? Cum este posibil ca la un liceu de elită, cel mai bun din Dolj și între cele mai bune din România, elevii să lipsească într-un număr atât de mare și atât de des?

Pentru cei nefamiliarizați cu sistemul de învățământ din România fac următoarele precizări:

- pentru fiecare 10 absențe nemotivate, elevului i se scade media la purtare cu un punct

- la 20 de absențe nemotivate, media la purtare coboară la 8, iar elevul primește, acasă, preaviz de exmatriculare

- la 40 de absențe nemotivate, elevul este exmatriculat.

Oare cum se trec absențele la Liceul ”Frații Buzești”? Care ar fi motivul pentru care, de exemplu, diriginta lui Șelly, nu pune absențe celor care intră la ora ei, disciplină de bacalaureat, după jumătate de curs? Conducerea liceului nu vede că elevii nu intră la cursuri la ora 07:30? Se mai aplică regulamentul școlar? Oare pe cadrele didactice de la Liceul ”Frații Buzești” nu le deranjează absenteismul masiv?

În astfel de instituții de învățământ ar trebui să meargă ministrul Educației, pentru a vedea dacă profesorii se achită de sarcini și dacă acolo se face carte. Trebuie precizat că directoarea liceului și-a dat acceptul pentru experimentul celor doi vlogeri.

Pentru Dorian Popa, aventura din Bănie s-a încheiat neplăcut. Vedeta s-a ales și cu o pagubă destul de mare. Prins la înghesuială, elevii olteni i-au ars geaca Versace, de 100 de milioane de lei vechi, în două locuri, cu țigara, și i-au scris-o și cu markerul.

P.S.: Liceul ”Frații Buzești” este unul dintre liceele care îmi sunt cele mai dragi, mama mea fiind absolventă a acestei instituții.

P.P.S.: Sunt oltean, iar Craiova este orașul viselor adolescenței mele și orașul meu preferat. Am făcut aceste precizări ca să nu existe acuzații că aș avea ceva cu oltenii sau cu liceul în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.