Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când se recomandă tratamentul cu iod radioactiv?

Radu Pop
iodoterapie sanador

Terapia cu iod radioactiv este un tratament țintit care se recomandă pacienților diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat și celor care suferă de hipertiroidism de cauză autoimună rezistent la tratament.

Pentru pacienții care suferă de cancer tiroidian diferențiat (papilar sau folicular), radioterapia cu iod reprezintă tratamentul standard, aplicat de primă intenție după îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide. Iodoterapia nu se poate utiliza pentru tratamentul altor tipuri de cancer tiroidian, precum carcinoame anaplazice (nediferențiate) și medulare, deoarece celulele neoplazice din aceste tipuri de cancer nu absorb iodul.

Tratamentul constă în administrarea pe cale orală a unei capsule de iodură de sodiu care conține un izotop radioactiv al iodului (I-131) și se bazează pe faptul că iodul radioactiv se acumulează apoi la nivelul celulelor canceroase tiroidiene, distrugându-le prin radioactivitatea emisă. Administrarea de iod radioactiv după extirparea chirurgicală a glandei tiroide scade semnificativ rata de recidivă și îmbunătățește supraviețuirea pe termen lung.

Iodoterapia se inițiază numai la recomandarea medicului endocrinolog, iar administrarea tratamentului se realizează în colaborare cu un medic specializat în medicină nucleară. Tratamentul cu iod radioactiv se desfășoară în siguranță, în condiții speciale, pentru protecția pacienților și a personalului medical împotriva radiațiilor. La Centrul Oncologic SANADOR, iodoterapia se instituie pe Secția de Terapie Izotopică sub atenta supraveghere a personalului medical calificat, în condiții de siguranță și confort pentru pacient. Iodoterapia necesită spitalizare, pacienții fiind izolați după administrarea tratamentului în saloane special amenajate pentru protecția împotriva radiațiilor.

Centrul Oncologic SANADOR asigură investigații avansate și soluții de tratament complete pentru pacienții diagnosticați cu cancer tiroidian. Abordarea multidisciplinară de la SANADOR pune pacientul pe primul plan, astfel încât acesta să beneficieze de stabilirea unui diagnostic cert, de o evaluare corectă, precum și de optimizarea rapidă a modalităților terapeutice.

Anual, la 25 mai, este marcată Ziua Mondială a Tiroidei, care își propune să informeze publicul larg despre afecțiunile glandei tiroide și despre provocările cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu astfel de afecțiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.