DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Când trebuie tratată tiroidita autoimună?

Radu Pop

Tiroidita autoimună, cunoscută și ca tiroidită Hashimoto, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice endocrine. Această boală inflamatorie a tiroidei apare ca urmare a unei disfuncții a sistemului imun, din cauza căreia se produc anticorpi care distrug glanda tiroidă, procesul fiind ireversibil.

Apariția afecțiunii este favorizată de o serie de factori, precum: sexul, vârsta, istoricul familial, o altă boală autoimună preexistentă, precum poliartrita reumatoidă, lupusul sau diabetul zaharat tip 1, și expunerea la radiații.

Tiroidita autoimună este mai frecvent întâlnită la femei decât la bărbați și poate apărea la orice vârstă, dar cu precădere între 30 și 50 de ani. Studiile au arătat că numărul de cazuri este mai mare în zonele cu deficit de iod. Pe de altă parte, dacă există istoric familial de cazuri de tiroidită autoimună sau de alte boli autoimune, probabilitatea ca un membru al familiei să fie diagnosticat cu o astfel de afecțiune crește. Chiar și copiii pot fi diagnosticați cu tiroidită autoimună.

Pentru că manifestările clinice se instalează lent, stabilirea diagnosticului se realizează în urma unor investigații de laborator, prin care se urmărește prezența în sânge a anticorpilor împotriva unei structuri tiroidiene, dar și a evaluării imagistice a tiroidei – ecografia tiroidiană, prin care se analizează structura glandei. Hormonii tiroidieni sunt testați de fiecare dată, deoarece poate exista o lungă perioadă de timp în care aceștia sunt prezenți în sânge la valori normale, astfel că funcția tiroidiană este normală, în pofida afectării glandei.

Tratamentul tiroiditei autoimune nu se impune dacă funcția tiroidiană este normală, chiar dacă autoanticorpii sunt prezenți în sânge. Altfel spus, atât timp cât valorile TSH, T3 și T4 sunt în limite normale, nu se impune începerea tratamentului de substituție hormonală. Există categorii de pacienți care pot primi tratament chiar și în stadiul de început, când valoarea TSH este crescută și hormonii tiroidieni sunt în limite normale, respectiv copiii, tinerii sub 30 de ani și femeile de vârstă fertilă care doresc să rămână însărcinate.

De regulă, dacă tratamentul a fost inițiat cu doze mari, atunci acesta se va continua pe tot parcursul vieții. Însă, în situații particulare, cum ar fi inițierea cu doze minime la femeile însărcinate, tratamentul poate fi întrerupt temporar, cu verificarea periodică a funcției tiroidiene.

Evoluția bolii este monitorizată prin determinarea indicatorilor biochimici de funcție tiroidiană, respectiv TSH, T3, eventual T4, toate trei sau doar două dintre ele, în funcție de recomandarea medicului endocrinolog.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale tiroidei pot beneficia de consult de endocrinologie asigurat de medici endocrinologi cu foarte multă experiență. La SANADOR, pacienții au acces la toate investigațiile imagistice necesare pentru diagnosticarea și monitorizarea evoluției afecțiunii lor. Consultă un medic endocrinolog pentru a vedea dacă funcția tiroidiană a fost afectată și dacă ai nevoie de tratament!

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.