Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidatii anti-sistem din SUA domina campania pentru nominalizarea la prezidentiale

revista presei

Hotnews:

Candidatii anti-sistem, care se bazeaza pe nemultumirea generala a cetatenilor americani fata de status-quo si de lipsa de autenticitate a actualilor lideri politici, domina campania pentru nominalizarea la prezidentiale. Washington Post analizeaza ascensiunea in sondaje a unor candidati precum Donald Trump, multi-miliardar si vedeta de televiziune, sau Ben Carson, care castiga teren separandu-se de sistemul politic si economic actual. Aceasta ascensiune provoaca ingrijorari in randul candidatilor considerati pana recent favoriti pentru cursa prezidentiala, democrata Hillary Clinton si republicanul Jeb Bush. "Foarte multi alegatori sunt extrem de frustrati in privinta modul traditional de a face politica, se simt pur si simplu dezamagiti de sistem. Aceasta furie a alegatorilor depaseste liniile partidelor, in sensul in care este directionata catre ceea ce oameni vad ca fiind o concentrare a bogatiei si puterii, in vreme ce ei sunt defavorizati", afirma Geoff Garin, consilier al super PAC-ul democratic Priorities USA Action, care sprijina candidatura lui Hillary Clinton, fostul secretar de stat in administratia Obama.Washington Post compara campania pentru nominalizarea unor candidati din sistem cu cea a unor candidati anti-sistem, care se distanteaza cat mai mult posibil de imaginea clasica a politicienilor si castiga puncte importante in sondaje. Rick Perry, guvernator al Texas-ului timp de 14 ani, se confrunta cu probleme serioase in finantarea campaniei sale, iar senatorul Lindsey Hill atinge abia 1% in sondaje, desi a reprezentat Carolina de Sud in Congres in ultimii 25 de ani. In contrast cu acestia se afla Ben Carson, un chirurg neurolog iesit la pensie, care a strans cea mai mare multime la intalnirea sa electorala din Des Moines, Iowa, dar si Carly Fiorina, o afacerista, care nu a facut parte niciodata din administratie, insa este apreciata ca avand un discurs republican remarcabil. Insa, unul dintre candidatii cu cele mai multe sanse pentru nominalizarea la prezidentiale din partea republicanilor este tocmai un om anti-sistem, care eticheteaza alti politicieni ca fiind fie "prosti", fie "ratati", adica Donald Trump, multi-miliardar si vedeta de televiziune.

Ziarul Financiar:

Cu articolul „Ridicaţi-vă, capitalişti!“ publicat în The New York Times, Peter Georgescu, proeminent om de afaceri american cu origini româneşti, previne lumea businessului din SUA că actualul model de capitalism se îndreaptă într-o direcţie greşită acordând o atenţie prea mare profitului acţionarilor în detrimentul angajaţilor, adevăraţii creatori de valoare.  Peter Georgescu a fost preşedintele WPP Group, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa mondială a publicităţii, iar acum este preşedintele onorific al Young & Rubicam, una dintre cele mai importante companii deţinute de WPP."Dacă problema inegalităţii nu este rezolvată, decalajul dintre venituri poate avea două urmări: turbulenţe sociale majore sau taxe punitive, precum impozitul de 80% pe veniturile mai mari de 500.000 de dolari sugerat de Thomas Piketty, economist francez şi autorul best-sellerului „Capitalul în secolul XXI“. „Clădim un sistem de castă din care este aproape imposibil de evadat, cu excepţia poate a celor câţiva cu minţi excepţionale, cu calităţi atletice remarcabile sau a celor care au noroc cu carul. De aceea sunt speriat. Riscăm să pierdem motorul capitalismului, cel care ne-a adus succes economic şi acest mod de viaţă", a avertizat acesta.

RFI:

În Partidul Laburist de opoziție din Marea Britanie începe vineri votarea în scrutinul de desemnare a noului lider, în care favorit este deputatul radical de stânga, Jeremy Corbyn. Perspectiva ca Laburiștii să fie conduși de un stângist a provocat panică în rândurile moderaților care se tem că un lider precum Corbyn va duce partidul la dezastru electoral. Buletinele de vot sunt trimise prin poștă și se poate vota și pe internet. Pe buletinul de vot figurează patru nume, pe lângă Corbyn fiind prezenți deputații Andy Burnham, Yvette Cooper și Liz Kendall.  Un recent sondaj de opinie îl dâdea câștigător pe Corbyn cu 53%, din primul tur de scrutin, fără a mai fi nevoie de numărarea preferințelor exprimate pe buletinul de vot unde cei patru candidați sunt numerotați în ordinea preferințelor. Au drept de vot membrii de partid, simpatizanții afiliați care plătesc o taxă de trei lire sterline (19 RON) și membrii de sindicate afiliate Laburiștilor care plătesc cotizația politică.După înfrângerea Laburiștilor în alegerile parlamentare din luna mai și demisia imediată din funcția de lider a lui Ed Miliband circa 250000 de persoane s-au înscris în cele trei categorii din care este compus colegiul electoral, dintre care 88000 trebuie încă verificați.  Mulți dintre cei care au făcut cerere sunt sprijinitori ai lui Corbyn, cu vederi radicale de stânga (comuniști, troțkiști, ecologiști), ceea ce a dus la cereri către lidera interimară a partidului, Harriet Harman, să suspende procesul electoral.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.