Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidatul Partidului Popular din Spania învestit în fruntea Andaluziei cu sprijinul formațiunii de extremă dreapta Vox

Libertad Digital
VOX spania

Candidatul Partidului Popular (PP, dreapta) a fost învestit miercuri în fruntea Andaluziei - regiunea cea mai populată din Spania şi de 36 de ani fief al socialiştilor - cu ajutorul voturilor venite de la formaţiunea de extremă dreapta Vox, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Care sunt tarifele rovinietei din 2019

Juan Manuel Moreno, care va prezida un executiv format din membri ai PP şi ai partidului liberal Ciudadanos, a fost ales cu voturile a 59 de deputaţi regionali din totalul de 109 din parlamentul andaluz.

Majoritatea care i-a asigurat învestitura a fost posibilă graţie celor 12 voturi ale Vox, care săptămâna trecută a semnat un pact în acest sens cu PP, dar care nu va face parte din guvernul regional.

Vox a provocat un "cutremur" la alegerile regionale anticipate de la 2 decembrie, intrând cu 11% din voturi pentru prima dată într-un parlament regional după restabilirea democraţiei în urma morţii dictatorului Franco, în 1975. Observatorii evocă o posibilă reeditare a pactului din Andaluzia în alte regiuni şi chiar la nivel naţional.

Intervenind pentru prima dată în faţa parlamentului andaluz, liderul Vox din regiune, Francisco Serrano, a subliniat miercuri că partidul său "vrea să le răspundă numeroşilor spanioli şi andaluzi indignaţi şi care nu se simt reprezentaţi de niciun partid politic".

La Strasbourg, unde a intervenit miercuri în faţa Parlamentului European, şeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a denunţat alianţa dintre PP, Ciudadanos şi Vox. "În Andaluzia, frontiera existentă în Europa care oprea alianţele cu extrema dreaptă a fost depăşită", a spus Sanchez.

Vox, ultranaţionalist, antiimigraţie şi antifeminist, a stârnit indignare cerând, între altele, renunţarea la măsurile împotriva violenţei la adresa femeilor, cauză naţională care făcuse în general obiectul unui consens în clasa politică spaniolă. Marţi, mii de spanioli au manifestat împotriva acestei formaţiuni la apelul unor organizaţii feministe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.