Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu - Femeile fac cu greu față și sunt mai vulnerabile la caniculă decât bărbații

smartradio.ro
canicula femeie vara caldura fantana apa

Femeile ar putea fi mai vulnerabile decât bărbații la temperaturile ridicate extreme. Una dintre cauze ar putea fi faptul că femeile transpiră mai puțin și pierd mai greu căldura acumulată de corp, anunță mediafax.

Planul de combatere a valului de caniculă în Anglia precizează că persoanele cu risc ridicat sunt cele cu vârste de peste 75 de ani, bebelușii, copiii mici, persoanele cu boli fizice sau psihice grave și femeile.

Documentul nu explică de ce se află femeile pe listă, dar Agenția britanică de securitate sanitară a indicat un studiu făcut în Olanda, care a analizat mortalitatea după diferite valuri de căldură și a constatat că femeile în vârstă sunt mai expuse riscului decât bărbații. Cercetătorii au spus că rezultatele nu vin doar din vârstă, scrie The Guardian.

"Chiar când s-au analizat vârste similare, ratele de mortalitate au fost cu 15% mai mari pentru femei", a scris echipa.

Un alt studiu făcut de cercetători olandezi și germani, care a analizat 23 de ani de date privind temperaturile din Țările de Jos împreună cu cifrele zilnice privind mortalitatea, a constatat, de asemenea, diferențe între sexe.

"Mortalitatea cauzată de căldură a fost mai mare la femei decât la bărbați, în special în grupa de vârstă mai înaintată (≥ 80 de ani) în condiții de căldură extremă", au spus aceștia.

Hein Daanen, profesor la Universitatea VU din Amsterdam și unul dintre autorii studiului, a declarat că echipa s-a gândit că producția redusă de transpirație la femei ar putea juca un rol.

"Persoanele în vârstă transpiră jumătate din cantitatea de transpirație a tinerilor, iar femeile jumătate din cea a bărbaților", a spus el. Cu alte cuvinte, "capacitatea femeilor în vârstă de a pierde căldura din corp este cea mai scăzută".

Echipa a precizat că este posibil să fie implicat și stresul exercitat de căldură asupra sistemului cardiovascular. "Se pare că tensiunea cardiovasculară este mai mare la femei, ceea ce ar putea explica riscul mai mare de mortalitate al acestora în caz de căldură", au scris ei.

Printre alte posibilități, echipa notează că femeile în vârstă ar putea fi expuse unui risc mai mare deoarece este mai probabil ca ele să locuiască singure și ar putea fi mai puțin active în general decât bărbații, dar mai probabil să fie active în gospodărie.

"Continuarea activităților în gospodărie în timpul valurilor de căldură, când sunt într-o formă fizică mai slăbită, le expune pe femei la un risc mai mare de supraîncălzire și efort cardiovascular decât bărbații", a scris echipa.

Ollie Jay, profesor la Universitatea din Sydney, a remarcat, de asemenea, că rata maximă de transpirație la femeile tinere și sănătoase tinde să fie mai mică decât la bărbații tineri și sănătoși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.