Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cannes: Un muzeu internaţional al cinematografiei şi al festivalului va fi inaugurat în 2028

cinemablend.com
festival cannes

Cu două luni înainte de deschiderea mult-aşteptatului Muzeu al Oscarurilor, la Los Angeles, primarul oraşului Cannes a anunţat că va începe construcţia unui muzeu al cinematografiei care va fi gata în 2028, transmite joi AFP.

"Ambiţia noastră este de a avea un Beaubourg sau un Guggenheim al cinematografiei", a declarat pentru presă primarul David Lisnard, după semnarea unei convenţii tripartite alături de Cinemateca franceză şi de Centrul naţional pentru cinematografie şi imagini animate (CNC).

Prevăzut pentru amplasare în locul unui vechi palat al sporturilor, la un sfert de oră de mers de Palais des Festivals, acest muzeu ar putea primi în jur de 400.000 de vizitatori în fiecare an.

Piatra de temelie va fi pusă în 2025, iar costurile acestui proiect sunt evaluate între 150 şi 200 de milioane de euro, conform primarului Lisnard.

"Este un proiect pe termen lung", a comentat cineastul franco-elen Costa-Gavras, preşedinte al Cinematecii franceze. "Avem suficient de multe lucruri pentru a umple cel puţin două muzee, poate chiar şi mai mult dacă va fi necesar", a susţinut celebrul cineast. "Avem de toate, sute şi sute de costume, sute de manuscrise, mii de afişe de film, fotografii din toată lumea, decoruri şi 3.000 de camere de filmat de la debutul cinematografiei şi până în prezent", a adăugat el.

"Aş putea chiar afirma că avem mai multe lucruri decât americanii care nu au fost mereu prea interesaţi să colecteze astfel de obiecte, pe când Cinemateca franceză a început din 1936", a mai susţinut Costa-Gavras în condiţiile în care muzeul Oscarurilor se va deschide la 30 septembrie, la Los Angeles.

Colecţiile Cinematecii franceze de la Cannes vor beneficia de un spaţiu expoziţional permanent de 2.500 de metri pătraţi, completat de 900 de metri pătraţi dedicaţi în exclusivitate festivalului, de un studiou-laborator de 300 de metri pătraţi pentru a prezenta diferitele etape ale producţiei cinematografice, un auditoriu şi un spaţiu pentru copii, de 600 de metri pătraţi. Aproximativ 1.000 de metri pătraţi din spaţiul muzeului va fi rezervat pentru diferite expoziţii temporare.

Franţa nu mai are un muzeu al cinematografiei după închiderea muzeului Henri-Langlois, din Paris, în anii '90.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.