Cantitatea de mercur din pește poate fi redusă cu până la 35%. Cercetătorii propun o soluție simplă, dar revoluționară

Autor: Alexandra Pricop

Publicat: 07-04-2025 21:51

Actualizat: 08-04-2025 00:51

Article thumbnail

Sursă foto: pexels.com

Consumul de pește este binecunoscut pentru beneficiile sale nutriționale, însă temerile legate de contaminarea cu mercur, în special în cazul tonului, continuă să ridice semne de întrebare în rândul consumatorilor.

O nouă descoperire realizată de cercetători din Suedia ar putea schimba radical modul în care percepem siguranța acestor alimente.

Potrivit unui studiu publicat de ScienceAlert, oamenii de știință de la Universitatea Suedeză de Științe Agricole și Universitatea de Tehnologie Chalmers au descoperit că nivelurile de mercur din pește pot fi reduse cu până la 35% printr-o simplă modificare a modului de ambalare.

Secretul constă în adăugarea aminoacidului cisteină în apa în care este conservat tonul. Această substanță, care se leagă puternic de mercur, contribuie la extragerea metalului toxic din pește, procesul continuând chiar și după ambalare.

„Frumusețea acestei metode este că acționează în timp ce produsul se află deja pe raft. Nu sunt necesare etape suplimentare în procesul de producție, ceea ce o face ușor de implementat la scară industrială”, a explicat chimistul Przemysław Strachowski, coautor al studiului.

Testele de laborator au arătat că, cu cât peștele stă mai mult în contact cu soluția pe bază de cisteină, cu atât este extrasă o cantitate mai mare de mercur. Eficiența metodei s-a menținut până la două săptămâni după ambalare, fără a modifica aspectul sau mirosul produsului.

Deși este nevoie de cercetări suplimentare pentru aplicarea largă a acestei soluții, specialiștii cred că rezultatele sunt promițătoare și pot deschide drumul către un consum mai sigur de pește.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri