Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capcana alimentelor cu 'zero calorii'. Pericolul ascuns din produsele pe care le consumăm zilnic

Radu Pop
alimente dulciuri

Multe din alimentele pe care le consumăm constant conțin concentrații importante de zaharuri, care în timp ne fac dependenți de dulce și ne îmbolnăvesc, conform adevarul.ro.

Nu este vorba doar de băuturile carbogazoase și energizante, ci și de pâine și multe alte alimente unde nu te-ai aștepta să găsești zahăr.

Nutriționista Cornelia Mihăilă a declarat că ne este la îndămână să citim cu atenție etichetele produselor pe care le cumpărăm, astfel încât să știm pe viitor ce concentrații de zahăr se găsesc în acestea și la ce riscuri ne expunem.

„Zahărul îl găsim în fructe, legume, cereale, lactate, dar producătorii, pentru a potența savoarea, vin cu zahărul adăugat în alimente”, explică Cornelia Mihăilă. Zahăr adăugat poate fi găsit chiar și în covrigi și în cerealele integrale și în cele pentru copii. „Am descoperit că cerealele pentru copii conțin 78 de grame de zaharuri la suta de grame, iar asta înseamnă un pericol mare pentru sănătate, ce poate înseamna un surplus de greutate, diabet, probleme de circulație a sângelui și cardiovasculare”, avertizează specialistul.

Nutriționistul spune că cel mai important lucru pe care îl putem face este să urmărim eticheta produselor pe care intenționăm să le cumpărăm.

Iaurturile cu fructe, de pildă, nu sunt considerate gustări, ci veritabile deserturi datorită concentrației de zahăr adăugat.

Capcana alimentelor cu zero calorii

Tot ce înseamnă sosuri, pornind de la ketchup, muștar și până la sosuri pentru paste, conțin, de asemenea, zahăr adăugat. Îl găsim în limonade, freshuri, în batoanele de ciocolată sau energizante, indiferent dacă se menționează pe ele că sunt „bio”.

„Ca să nu mai consumăm toate aceste produse este important să ne facem ordine în alimentație. Învățăm ceea ce numesc eu farfuria corectă și apoi o prioritizăm. Citim foarte bine eticheta produselor și dacă vedem că au zahăr printre primele două, trei ingrediente, înseamnă că este o cantitate mare și le evităm”, este sfatul Corneliei Mihăilă.

Dacă la ingrediente se specifică că produsul conține peste 25 grame de zaharuri totale la suta de grame, vorbim din nou de un exces de zahăr adăugat. În schimb, dacă conține 5 grame de zaharuri la suta de grame, putem consuma fără probleme acel produs.

Specialistul spune să nu cădem în capcana de-a gândi că un produs conține zero calorii, ceea ce înseamnă că nu ne îngrașă, deci nu ne face rău, dacă în schimb conține o cantitate apreciabilă de zahăr adăugat, pentru că, în timp, vom deveni dependenți de acestea și ne vor afecta sănătatea.

Problemele apar când intrăm în zona de carbohidrați. Una este ne luăm zahărul de care avem nevoie zilnic mâncând un măr și alte fructe, precum și legume, și cu totul altceva e să consumăm un aliment care conține zahăr adăugat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.