Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capii finanțelor tranșează Grexitul

grecia acropole

Miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogrup) încercau duminică să ajungă la un consens pentru a lansa negocierile cu Grecia asupra noului plan de reforme propus de Atena în schimbul asistenţei de la creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană), după ce sâmbătă discuţiile s-au încheiat după nouă ore fără niciun rezultat, notează DPA.

Atena a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro - estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani - şi a propus finalizarea unui program de reforme ambiţios.

''Principalul obstacol în calea avansării discuţiilor este lipsa de încredere'', a declarat duminică dimineaţă ministrul de finanţe italian, Pier Carlo Padoan, înaintea celei de-a doua runde a reuniunii Eurogrupului.

Unele state din zona euro susţin că planul de reforme al Greciei ar trebui să fie mai substanţial pentru a fi credibil.

Dintre celelalte 18 state din zona euro (excepţia este Grecia), zece s-au arătat sceptice faţă de noile propuneri ale Atenei, potrivit unui diplomat european, citat de DPA. Cele mai intransigente se dovedesc a fi Germania, Austria, Finlanda şi statele baltice.

''Pe o scară de la 1 la 10, şansele pentru o negociere ar fi acum undeva între trei şi patru'', a declarat ministrul de finanţe finlandez, Alexander Stubb.

''Cred că este relativ improbabil ca noi, Comisia Europeană, să obţinem azi un mandat de a începe negocieri oficiale'' cu Grecia, a declarat duminică dimineaţă vicepreşedintele Comisiei Europene pentru euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis.

''Nu cred că este posibil să ajungem la o înţelegere astăzi. Putem doar lucra asupra unor recomandări către şefii de stat, asta-i tot'', a afirmat, la rândul său, ministrul de finanţe slovac, Peter Kazimir.

Şefii de stat şi de guvern ai celor 19 ţări din zona euro, care se reunesc la Bruxelles la ora locală 16.00 (14.00 GMT), urmează să decidă dacă sunt sau nu îndeplinite condiţiile pentru începerea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali, al treilea astfel de program în ultimii cinci ani.

Sursa - Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.