Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capitala a devenit mai sigură pentru mii de elevi din mai multe cartiere

Agerpres
elevi scoala

Capitala a devenit mai sigură pentru elevii din mai multe cartiere, odată cu semnalizarea celor mai vulnerabile puncte din traficul bucureştean în zonele Aviaţiei, Militari, Pantelimon şi Brâncoveanu, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.

"Pe 18 noiembrie 2021, a fost trasată ultima dintre cele 5 treceri speciale pentru pietoni, proiect demarat în luna aprilie 2021, care contribuie la prevenirea accidentelor rutiere. Acestea au fost realizate de către Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului (EDIT) în parteneriat cu Generali România, iar iniţiativa face parte din Programul Naţional de Educaţie pentru Siguranţă - 'România în Siguranţă', desfăşurat de Asociaţia EDIT", se menţionează în comunicat.

Astfel, cele cinci treceri pentru pietoni sunt retrasate cu material roşu bicomponent care le sporeşte vizibilitatea atât pe timpul zilei cât şi pe timpul nopţii.

"Pe Bulevardul Iuliu Maniu, Căpitan Alexandru Şerbănescu şi Dimitrie Grozdea tehnica utilizată pentru amenajarea trecerilor pentru pietoni a presupus aplicarea unei suprafeţe rugoase, de culoare roşie înainte de locul de traversare, pe fiecare sens de deplasare. Acest sistem contribuie substanţial scăderea distanţei de frânare şi sporeşte vizibilitatea punctelor de trecere atât pentru şoferi cât şi pentru pietoni. La trecerile de pe Str. Luica cu Str. Reşiţa şi Dimitrie Pompeiu s-a retrasat covorul roşu pe suprafaţa trecerii, astfel culoarea albă a liniilor este pusă în evidenţă, aceasta fiind soluţia care s-a pretat din punct de vedere tehnic pentru aceste zone", se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, trecerile pentru pietoni care au fost modernizate în cadrul acestui proiect au fost alese în funcţie de statisticile negative ale Poliţiei Române, adică în zonele care s-au dovedit în timp a fi cele mai periculoase şi expuse riscului de accidente.

"Este vorba despre treceri unde există un număr mare de elevi, aflându-se în proximitatea unor instituţii de învăţământ şi unde pericolul la care sunt expuşi elevii este confirmat de incidenţa evenimentelor rutiere negative", se mai precizează în comunicat.

Astfel, peste 4.000 de elevi care studiază la Şcoala Herăstrău, Colegiul Tehnic Edmond Nicolau, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi, Şcoala Ferdinand I, Şcoala Nr. 165, Grădiniţa Nr. 246 şi Şcoala Nr. 117 vor putea traversa în siguranţă.

Specialiştii Poliţiei Române evidenţiază cauzele majore ale accidentelor rutiere ca fiind indisciplina pietonilor şi viteza, după cum au declarat reprezentanţii instituţiei în cadrul conferinţei de lansare a programului: Conform sursei citate, în ultimii trei ani, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere sunt indisciplina pietonilor, cu aproximativ 19%, viteza - 17%, abaterile bicicliştilor - 10%, urmate de neacordarea priorităţii pietonilor - 10% şi neacordarea priorităţii vehiculelor - 9%", cauze care pot fi atenuate prin orele de educaţie rutieră şi investiţiile în infrastructura rutieră, informează Agerpres.ro.

"Abordarea proactivă şi investiţiile în infrastructura rutieră se reflectă întotdeauna în reducerea accidentelor rutiere şi, implicit, în salvarea vieţilor omeneşti. Demersul nostru face parte din programe mai cuprinzătoare, fiind însoţit de ateliere de educaţie rutieră şi prim-ajutor, toate aceste elemente conducând, în final, atât la responsabilizarea pietonilor, cât şi a conducătorilor de vehicule", a declarat Adrian Marin, CEO, Generali România.

Programul "România în Siguranţă" are ca scop principal educaţia pentru siguranţă, care cuprinde atât planuri de îmbunătăţire a infrastructurii rutiere, cât şi ateliere de educaţie rutieră şi prim ajutor şi campanii de informare pentru publicul larg.

"Acest program a pornit de la dorinţa de a construi o "Românie în Siguranţă", prin implicarea activă a tuturor participanţilor la trafic, începând cu cei mici, de la grădiniţă, până la adulţi, părinţi, profesori. Cunoaşterea regulilor de circulaţie, a manevrelor de prim ajutor şi infrastructura modernă pot face o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte siguranţa rutieră", a declarat Liviu Zorilă, Preşedintele Asociaţiei EDIT.

România în Siguranţă este un program naţional de educaţie care urmăreşte instruirea şi informarea copiilor, tinerilor şi adulţilor în ceea ce priveşte educaţia pentru siguranţă. Programul îşi propune să ajungă, cu lecţii de educaţie rutieră şi prim-ajutor, la 5.000 de elevi din Bucureşti şi din ţară, până la sfârşitul anului, şi la peste 500.000 de copii şi adolescenţi, în următorii trei ani. Pe lângă acestea, programul include şi cursuri de formare pentru cadre didactice şi pentru poliţişti din toată ţara.

Programul România în siguranţă este iniţiat de Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului (EDIT), în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD), Poliţia Română, Ministerul Educaţiei, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi a fost lansat oficial pe 22 septembrie, în cadrul unei conferinţe în clădirea Guvernului României.

Asociaţia EDIT este o organizaţie neguvernamentală care dezvoltă proiecte pe teme de educaţie rutieră, educaţie pentru situaţii de urgenţă şi prim-ajutor. Asociaţia a lansat în 2020 prima campanie online de educaţie pentru prim-ajutor #LeapşaPentruViaţă, cu peste 1,5 milioane de vizualizări, în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Generali România este unul dintre primii 10 asigurători locali conform volumului total de prime brute subscrise şi face parte din grupul italian Generali. Independent din 1831, grupul este unul dintre cei mai mari asigurători din lume şi activează în 50 de ţări. Cu aproape 72.000 de angajaţi şi 61 de milioane de clienţi, grupul ocupă o poziţie de lider pe pieţele vest-europene şi un loc tot mai important pe pieţele din Europa Centrală şi de Est şi din Asia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.