Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capitala în care crima este banalitate: Cel puțin 209 de persoane au fost ucise în doar 10 zile - Cele mai multe au fost comise într-un singur cartier

time.com
haiti

Mai mult de 200 de persoane au fost ucise în luptele dintre bande din capitala Haiti, Port-au-Prince, în decurs de 10 zile, potrivit cifrelor Organizației Națiunilor Unite.

Aproape jumătate dintre cei care au murit erau rezidenți fără legături cu bandele care se luptă pentru controlul cartierului Cité Soleil, anunță ONU, potrivit BBC.

Localnicii spun că au rămas fără apă potabilă și alimente, deoarece livrările au fost oprite din cauza schimburilor de focuri de armă. Un locuitor și-a descris viața ca fiind „un ciclu de frică, stres și disperare".

Violența bandelor de gangsteri crescuse deja de la asasinarea președintelui Jovenel Moïse de către mercenari în urmă cu un an, dar a atins niveluri șocante după ce la 8 iulie, a izbucnit o bătălie între două alianțe, cunoscute sub numele de G9 și G-Pèp.

ONU afirmă că 209 persoane au fost ucise între 8 și 17 iulie, dintre care 114 erau membri ai unor bande. Alte 254 de persoane au suferit răni prin împușcare, mai mult de jumătate dintre acestea fiind rezidenți fără legături cu bandele.

„Mă duc la culcare și mă trezesc cu zgomotul focurilor de armă, ceea ce este foarte stresant. Dar chiar dacă împușcăturile mă îngrozesc, încerc să folosesc sunetele ritmice ale gloanțelor trase pentru a adormi, acesta este singurul mod în care pot supraviețui. Uneori poți folosi muzica pentru a scăpa de zgomotul constant al împușcăturilor, dar nu și atunci când se trag focuri de armă atât de aproape de casa ta, este pur și simplu prea tare", a povestit un bărbatu, care nu și-a dezvăluit numele.

Aproximativ 3.000 de locuitori au fost nevoiți să fugă. Mulți nu mai au la ce să se întoarcă după ce casele lor au fost distruse sau arse de către bande. Alții nu îndrăznesc să își părăsească locuințele de teamă să nu fie uciși de gloanțe rătăcite.

Având în vedere că aprovizionarea cu combustibil, alimente și apă potabilă a fost întreruptă, cei de la Programul alimentar mondial și de la Fondul ONU pentru copii au început să livreze ajutoare direct celor mai vulnerabile persoane din Cité Soleil. Sute de copii s-au refugiat, de asemenea, într-un liceu din capitală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.