Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Căpitanul italian care a vândut secrete către Rusia a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

walter biot

Un căpitan al marinei italiene a fost găsit joi vinovat de vânzarea de secrete către Rusia și condamnat de un tribunal militar la 30 de ani de închisoare, potrivit agenției Reuters.

Walter Biot, în vârstă de 56 de ani, a fost arestat în 2021, în timp ce îi înmâna informații unui angajat al ambasadei ruse într-o parcare din Roma.

Ulterior, Italia a expulzat doi diplomați ruși și l-a acuzat pe Biot că a vândut documente, inclusiv documente clasificate NATO, pentru 5.000 de euro (5.280 de dolari).

Avocatul său a declarat că Biot nu a predat niciun material sensibil și a anunțat joi că va face apel la verdict. Procurorul militar ceruse o pedeapsă pe viață.

"Biot a făcut comerț cu secrete și a fost prins în flagrant delict", a declarat joi procurorul. "A dat dovadă de un grad ridicat de lipsă de loialitate și de abilitate criminală, dar și de o lăcomie regretabilă".

Ce documentele a vândul militarul italian

Anul trecut, un tribunal a detaliat unele dintre acuzațiile aduse lui Biot atunci când a respins cererea acestuia de a fi eliberat în așteptarea procesului.

Acesta a declarat că i-a dat contactului său rus un card de memorie care conținea 181 de fotografii ale unor documente și imagini din calculatorul său. S-a spus că 47 erau marcate ca fiind "secret NATO" și 57 "confidențial NATO".

Presa italiană a declarat că printre documente se aflau informații despre războiul împotriva militanților islamiști din Libia și Siria.

Procurorii au declarat că Biot a fost surprins de camerele de luat vederi în trei ocazii diferite în martie 2021 făcând fotografii cu telefonul său cu imagini de pe ecranul computerului său din birou.

La momentul arestării sale, Biot avea gradul de căpitan de fregată, dar lucra la departamentul Ministerului Apărării însărcinat cu dezvoltarea politicii de securitate națională și gestionarea relațiilor cu aliații Italiei.

Avocatul lui Biot a declarat că clientul său nu avea o motivație ideologică și că nu a predat niciodată documente care ar putea "pune în pericol Italia sau alte țări".

Soția s-a plâns de salariul mic

Salariul său de "3.000 de euro nu era suficient pentru o familie cu 4 copii, 4 câini (...), cu 1.200 de euro rată lunară la un credit imobiliar", explica în 2021 Claudia Carbonara, soţia lui Walter Biot, arestat în timp ce transmitea documente clasificate unui ofiţer rus în schimbul sumei de 5.000 de euro.

"Era disperat. Disperat pentru viitorul nostru şi cel al copiilor noştri (...). Walter era în criză de ceva timp, îi era teamă că nu va mai reuşi să facă faţă tuturor cheltuielilor noastre (...). Din cauza COVID-19, am sărăcit", a încercat să justifice femeia, psihoterapeut specializat în terapii de cuplu, în timpul unei discuţii telefonice cu un jurnalist al cotidianului italian.

"Dacă el mi-ar fi spus, am fi discutat împreună, aş fi încercat să-l conving. Însă el a decis de unul singur (...). Nu reuşesc să iau legătura cu el, nu reuşesc nici măcar să-i găsesc un avocat", a subliniat Claudia Carbonara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.