Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capitularea Kievului se numără printre condițiile Rusiei pentru încheierea conflictului din Ucraina

Facebook
razboi-tancuri

Doar capitularea Kievului va pune capăt ofensivei ruse în Ucraina, a reafirmat luni Moscova, la două zile după o reuniune în Arabia Saudită asupra războiului, care nu a dus la vreun progres în soluţionarea acestuia, potrivit AFP.

"Suntem convinşi că o reglementare veritabilă globală, durabilă şi echitabilă nu este posibilă decât dacă regimul de la Kiev pune capăt ostilităţilor şi atentatelor teroriste, iar patronii săi occidentali încetează să aprovizioneze cu arme Forţele armate ucrainene", a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova într-un comunicat, citat de EFE.

„Trebuie recunoscute noile realități teritoriale (în estul şi sudul Ucrainei) create ca urmare a realizării dreptului la autodeterminare de către locuitorii noilor regiuni ale Rusiei, drept consfințit în Statutul ONU, trebuie asigurate demilitarizarea și denazificarea Uncrainei, dreptul cetățenilor săi vorbitori de limbă rusă și al minorităților naționale în conformitate cu cerințele legislației ei interne și ale dreptului internațional", a adăugat ea.

Rusia mai vrea revenirea la „fundamentele originare ale suveranităţii Ucrainei: statutul său de ţară neutră, nealiniată şi fără arme nucleare".

„Suntem convinși că realizarea acestor elemente răspunde pe deplin păcii internaționale și securității pentru care luptă și Rusia", a conchis Zaharova.

Aceste cereri, deja formulate de Rusia în momentul lansării ofensivei sale militare în februarie 2022, au fost respinse de Kiev.

O reuniune fără rezultate

Afirmaţiile purtătoarei de cuvânt a MAE rus intervin la două zile după ce Arabia Saudită a găzduit la Jeddah o reuniune consacrată Ucrainei, la care au fost invitate delegaţii occidentale şi reprezentanţi ai puterilor emergente apropiate de Moscova, dar fără prezenţa Rusiei. Discuţiile nu au dus la niciun rezultat major în reglementarea conflictului. Nicio declaraţie finală comună nu a fost publicată de altfel.

Rusia a afirmat de asemenea luni că, fără participarea sa, reuniunile privind războiul din Ucraina sunt lipsite de "plusvaloare", referindu-se la această întâlnire de la Jeddah, la care au participat unele puteri considerate prietene Moscovei, cum ar fi China, India şi Brazilia, notează EFE.

"Fără participarea Rusiei şi fără a se ţine cont de interesele ei, nicio reuniune cu privire la criza din Ucraina nu are nici cea mai mică plusvaloare", a afirmat Zaharova în comunicatul citat, adăugând că Moscova "a luat act" de consultările de la Jeddah la care au participat parteneri ai săi din BRICS. "Sperăm că ne veţi împărtăşi evaluarea dumneavoastră", a adăugat ea.

Condițiile Ucrainei sunt respinse de Rusia

Deşi Maria Zaharova şi-a exprimat luni "înalta apreciere pentru medierea prietenilor noştri din ţările Sudului" Global, ea a afirmat totodată că "o reglementare paşnică este imposibilă" pe baza formulei de pace propuse de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Niciunul din cele 10 puncte ale sale (în special retragerea forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean) nu urmăreşte o soluţie negociată şi diplomatică a crizei, iar totalitatea lor este un ultimatum fără sens adresat Rusiei, care urmăreşte să prelungească ostilităţile", a mai spus purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

Dar Rusia "a fost şi continuă să fie deschisă unei soluţii diplomatice" a conflictului şi pentru "un răspuns la propuneri cu adevărat serioase", susţine Zaharova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.