Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caracatița Qatargate se întinde tot mai mult: Ancheta deschisă de Belgia dezvăluie implicarea tot mai multor eurodeputaţi

Left.eu
QatarGate

Ancheta deschisă de Parchetul belgian în cazul scandalului ''bani în schimbul influenţei'' din Parlamentul European (Qatargate) dezvăluie implicarea tot mai multor eurodeputaţi, indică un mandat de arestare internaţional, transmite joi Politico.

Eurodeputatele Maria Arena şi Alessandra Moretti au legătură cu investigaţia desfăşurată de procurorii belgieni, potrivit mandatului de arestare emis pe numele eurodeputatului italian Andrea Cozzolino, care a fost arestat săptămâna trecută pentru acuzaţiile de corupţie, spălare de bani şi participare la o organizaţie infracţională.

Mandatul a fost emis pe 10 februarie de către judecătorul belgian Michel Claise.

Conform documentului, Arena şi Moretti erau membre ale ''cvadrumviratului'' alături de eurodeputaţii social-democraţi Andrea Cozzolino (Italia) şi Marc Tarabella (Belgia), acesta din urmă arestat tot săptămâna trecută. Cei patru, potrivit mandatului de arestare, l-au contactat pe fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri, care a făcut o înţelegere cu procurorii belgieni pentru a primi o pedeapsă redusă, în schimbul furnizării de probe detaliate ale ilegalităţilor comise de ceilalţi suspecţi în acest dosar.

Scandalul Qatargate a zdruncinat capitala UE după ce autorităţile belgiene au percheziţionat locuinţe şi birouri în decembrie 2022, pe fondul acuzaţiilor că Qatarul a dat bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European.

Amploarea la care a ajuns reţeaua de corupţie

Mandatul de arestare consultat de Politico arată şi amploarea la care a ajuns reţeaua de corupţie care se presupune că s-a infiltrat în Parlamentul European.

În unul dintre exemplele citate în mandat, Mariei Arena şi Alessandrei Moretti li se spune să acţioneze la indicaţiile lui Panzeri în timpul unei întâlniri despre o posibilă rezoluţie a Parlamentului European privind Qatar, la sfârşitul lui 2021. Pier Antonio Panzeri, care la acea vreme nu mai era eurodeputat şi nu a participat el însuşi la respectiva întâlnire, i-a dat instrucţiuni fostului său asistent, încercând să influenţeze o posibilă rezoluţie.

Planul şi identităţile membrilor aşa-numitului ''cvadrumvirat'' au fost dezvăluite în SMS-uri trimise lui Panzeri de fostul său asistent Giuseppe Meroni, care la finalul lui 2021 încă lucra în cadrul grupului europarlamentar S&D.

''Qatar rezolvat'', îi transmite Meroni într-un SMS fostului său şef Panzeri. Ulterior, Pier Antonio Panzeri a fost informat despre răspunsurile Mariei Arena şi ale lui Francesco Giorgi, un alt fost asistent al lui Panzeri şi care la sfârşitul lui 2021 lucra pentru Cozzolino. Aflat în închisoare, Franceso Giorgi este partenerul Evei Kaili, fosta vicepreşedintă a Parlamentului European, care este de asemenea în detenţie şi anchetată în acest dosar.

''Pot spune doar că a fost un schimb legal de informaţii, ca parte a activităţii politice parlamentare obişnuite'', a declarat Giuseppe Meroni pentru Politico.

Alessandra Moretti, eurodeputata identificată în mandatul de arestare consultat de Politico, a negat acuzaţiile: 'Nu am urmat niciodată instrucţiunile domnului Panzeri în activitatea mea politică, nu s-a discutat despre nicio rezoluţie în decembrie 2021''.

Spre deosebire de cazurile Cozzolino şi Tarabella, autorităţile belgiene nu au cerut deocamdată Parlamentului European să ridice imunitatea europarlamentară a eurodeputatelor Arena şi Moretti, un pas necesar pentru a le ancheta sau a le pune sub acuzare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.